Ködben, rendkívül rossz látási viszonyok között próbált megelőzni egy teherautót a horvát honvédelmi miniszter, Mario Banozic szombaton reggel. A manőver azonban tragikusan végződött, ugyanis a politikus frontálisan ütközött a szemből érkező furgonnal. 

Croatian Minister of Defence Mario Banozic arrives to take part in the European Air Defence Conference gathering 18 Defence ministers, at Les Invalides in Paris on June 19, 2023. (Photo by Geoffroy VAN DER HASSELT / AFP)
Nem Banozic lesz a száraz november arca. 
Fotó: AFP

A furgon 40 éves, kétgyerekes vétlen sofőrje a helyszínen életét vesztette, a politikust pedig súlyos sérülésekkel szállították az eszéki kórházba. Betört a feje, összetört a mellkasa és agyrázkódást is kapott. Az orvosok szerint csak a katonai terepjárójának köszönheti az életét, az ugyanis elnyelte az ütközés jelentős részét. A helyszínelési adatok szerint egyértelmű, hogy a honvédelmi miniszter okozta a balesetet, ezért a kormányfő azonnali hatállyal menesztette posztjáról. 

Utólag az is kiderült, hogy a tárcavezető ittas volt a balesetkor, a kórházban levett vérmintákban ugyanis 0,29 ezrelék alkoholt mutattak ki. Sajtóhírek szerint a miniszter a baleset előtti éjszaka hajnalig mulatozott és mindössze néhány óra alvás után ült kocsiba és indult vadászni. Banozic ellen ezért az ügyészség vádat emelt gondatlanságból okozott emberölés miatt. Ha elítélik, akkor 1-től 8 évig terjedő börtönbüntetést is kaphat.

Már az utód is megvan

A leváltott miniszter helyére a kormányfő Eszék-Baranya megye ispánját, Ivan Anusicot javasolta, akinek a kinevezéséről várhatóan a hét folyamán szavaz a parlament. A rohamosan fejlődő horvát katonaság élére kinevezett politikus a konzervatív kormánypárt radikálisabb szárnyához tartozik és a délszláv háború veteránja, ezért komoly tekintéllyel bír a horvát jobboldalon. A szavazóbázisa is rendkívül erős, a legutóbbi választásokon elsöprő fölénnyel választották meg a megye élére. 

A nemzetközi porondon viszont nem lesz egyszerű dolga, a 17 évesen katonának álló, majd már felnőttként esti tagozaton tornatanári diplomát szerző Anusic ugyanis nem beszél idegen nyelveket. Érdekesség, hogy a leendő védelmi miniszter korábban élesen bírálta a baleset miatt leváltott elődjét, ezért gyakoriak voltak köztük a konfliktusok. De Anusic Andrej Plenkovic miniszterelnökkel is gyakran konfrontálódott, ezért a szakértők szerint a kinevezésével a kormányfő el akarja csitítani.