Március 1-től hivatalosan is működni kezdett a Nyitott Balkán országai – Albánia, Észak-Macedónia és Szerbia – közötti egységes Az érintett országok állampolgárai mostantól adminisztratív akadályok nélkül munkát vállalhatnak a térségben, akár idényjelleggel is. A cél a régióban tapasztalható munkaerőhiány enyhítése. 

Kosovo Albanians walk through the Mother Teresa square decorated with Kosovo and US flags ahead of the visit of the United States Vice President Joe Biden, in Pristina on August 16, 2016. US Vice President Joe Biden starts a visit to the Balkans in Belgrade, where he will meet Serbian President Tomislav Nikolic and Prime Minister Aleksandar Vucic. (Photo by ARMEND NIMANI / AFP)
Fotó: AFP

A további célok között szerepel a külföldi befektetők térségbe vonzása is. A befektetők ugyanis ez által egységes piaci potenciálként tekinthetnek a térségre. A szerkezeti munkaerőhiány nagy gond mindhárom érintett országban. Az adminisztratív akadályok nélküli szabad mozgásának ezért számos előnyére számítanak.

A Szerbiai Gazdasági Kamara közleménye szerint arra számítanak, hogy a mintegy 

11 millió lakos szabad munkaerő-piaci hozzáférése megakadályozza a régióból a további agyelszívást, csökkenti a fiatalok elvándorlását, 

hiszen a régióban is munkalehetőséget találhatnak. A gyakorlatban ez úgy fog megvalósulni, hogy Szerbia, Albánia és Észak-Macedónia állampolgárainak, akik a Nyitott Balkán kezdeményezés valamelyik országában szeretnének elhelyezkedni, rendelkezniük kell egy azonosítószámmal, amelyre néhány lépésben elektronikusan regisztrálhatnak, és azzal el is hárulnak az adminisztratív akadályok, szabadon vállalhatnak munkát a szóban forgó országok bármelyikében.

Az erre a célra létrehozott digitális platformon a székhely szerint illetékes hatóságok egyedi Open Balkan azonosító számot (IDOB) adnak ki. Ezt követően az érdeklődő hozzáférhet a célország e-közigazgatási portáljához, és egy ingyenes munkaerő-piaci belépés iránti kérelmet nyújthat be. A célország az ellenőrzést követően hozza meg a végső döntést, amellyel engedélyezi a munkavállalást.

A jóváhagyás alapján a munkavállaló az érintett ország helyi állampolgáraival azonos feltételek mellett legfeljebb két évig foglalkoztatható, de annak lejárta után a tartózkodási idő, azaz a munkavállalási engedély igény esetén meghosszabbítható.