Sportgazdaság

Gulácsi Péter a Bundesligában is szállítja a pontokat az MTK-nak

Az után a játékos után kapja a legtöbb támogatást a nevelőklub, aki bejut az öt európai topliga valamelyikébe, és közben a válogatottban is szerepel. A lista élén az MTK-t, a Puskás Akadémiát és a Honvédot találjuk.

Willi Orban és Gulácsi Péter piaci értéke 15, illetve 10 millió euró, ezzel a magyar labdarúgó-válogatott 56 millió euróra becsült teljes csapatértékének csaknem a 45 százalékáért a lipcsei duó felel. Vagyis ha Gulácsi nem jut el a Bundesligáig, és nem kerül egy klubba a lengyel anyától és magyar apától származó, de Németországban született Orbannal, aligha „beszéli rá” a nemzeti csapatban való szereplésre.

Emlékezhetünk, Gulácsi a BVSC-ben és az MTK-ban töltött évek után Liverpoolban hasznos tapasztalatokat gyűjtött, de a felnőttkeretben nem ért el áttörést, az újratervezés jegyében pedig a Red Bull család berkein belül előbb az osztrák bajnokságot uraló Salzburgban tört vezető szerepre, majd a német Bundesliga élcsapatai közé kerülő Lipcsében vált alapemberré.

Fotó: AFP

A 28 éves, 190 centiméter magas kapus Király Gábor egyértelmű örököse a válogatott kapujában, már huszonötször viselte a címeres mezt. Bár az NB I.-es pályákhoz már jó ideje nincs sok köze, a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) produktivitási rendszerében a legutóbbi frissítés szerint, 32 355 ponttal, mégis ő a legértékesebb játékos, ezzel pedig nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a klubok rangsorát az MTK vezesse 148 618 ponttal.

Az MLSZ szerint egy futballista pályafutása két részre osztható: 19 éves koráig tart a képzési időszaka, amelyet a produktív szakasz követ, ekkor pedig már pontokat termel a nevelőklubja számára, mégpedig minden alkalommal, amikor tétmérkőzéseken (hazai vagy külföldi bajnoki), felnőtt- vagy utánpótlásválogatott-találkozókon, nemzetközi kupameccseken pályára lép.

A teljes cikk a Világgazdaság keddi számában olvasható

Gulácsi Péter MLSZ sportgazdaság labdarúgás
Kapcsolódó cikkek