Magyar gazdaság

Gulácsi Péter a Bundesligában is szállítja a pontokat az MTK-nak

Az után a játékos után kapja a legtöbb támogatást a nevelőklub, aki bejut az öt európai topliga valamelyikébe, és közben a válogatottban is szerepel. A lista élén az MTK-t, a Puskás Akadémiát és a Honvédot találjuk.

Willi Orban és Gulácsi Péter piaci értéke 15, illetve 10 millió euró, ezzel a magyar labdarúgó-válogatott 56 millió euróra becsült teljes csapatértékének csaknem a 45 százalékáért a lipcsei duó felel. Vagyis ha Gulácsi nem jut el a Bundesligáig, és nem kerül egy klubba a lengyel anyától és magyar apától származó, de Németországban született Orbannal, aligha „beszéli rá” a nemzeti csapatban való szereplésre. Emlékezhetünk, Gulácsi a BVSC-ben és az MTK-ban töltött évek után Liverpoolban hasznos tapasztalatokat gyűjtött, de a felnőttkeretben nem ért el áttörést, az újratervezés jegyében pedig a Red Bull család berkein belül előbb az osztrák bajnokságot uraló Salzburgban tört vezető szerepre, majd a német Bundesliga élcsapatai közé kerülő Lipcsében vált alapemberré.

A 28 éves, 190 centiméter magas kapus Király Gábor egyértelmű örököse a válogatott kapujában, már huszonötször viselte a címeres mezt. Bár az NB I.-es pályákhoz már jó ideje nincs sok köze, a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) produktivitási rendszerében a legutóbbi frissítés szerint, 32 355 ponttal, mégis ő a legértékesebb játékos, ezzel pedig nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a klubok rangsorát az MTK vezesse

148 618 ponttal. Az MLSZ szerint egy futballista pályafutása két részre osztható: 19 éves koráig tart a képzési időszaka, amelyet a produktív szakasz követ, ekkor pedig már pontokat termel a nevelőklubja számára, mégpedig minden alkalommal, amikor tétmérkőzéseken (hazai vagy külföldi bajnoki), felnőtt- vagy utánpótlásválogatott-találkozókon, nemzetközi kupameccseken pályára lép.

A labdarúgó-szövetség tájékoztatása szerint az új rendszerben a nevelőegyesületeket ösztönzik, hogy olyan fiatalokat képezzenek, akik képesek a felnőttklubcsapatok, majd később a nemzeti utánpótlás- és felnőttválogatott alapembereivé válni. A pályán töltött játékidő után ugyanis nem a profi csapat, hanem a nevelőegyesületek részesülnek támogatásban, amely 4000 forint pontonként. A pontszámítási rendszer a mérkőzés szintje és a játékos életkora szerint minősít, a saját nevelésűek szerepeltetése extra pontokat ér. A játékpercek után kapott pontokat súlyozza az MLSZ, a legmagasabb, 3-as szorzó a top 5 bajnokság, vagyis az angol, német, spanyol, olasz, francia liga, valamint az A válogatottság után jár.

A 2015–2016-os szezon óta tartó számítás szerint Gulácsi Pétert a játékosok erősorrendjében Gyurcsó Ádám (14 480, Hajduk Split), Lang Ádám (13 854, CFR Cluj), Bese Barnabás (13 798, Le Havre) és Korhut Mihály (13 762, Arisz Szaloniki) követi, de rajtuk kívül tízezres nagyságrendben gyűjtött már pontokat Nagy Ádám (12 985, Bologna), Gazdag Dániel (12 114, Honvéd), Kleinheisler László (10 204, NK Osijek) és Nagy Dominik (10 150, Legia Warszawa) is. A klubok erősorrendjében az éllovas MTK-t a Puskás Akadémia (95 647) és a Honvéd (89 860) követi. A férfiakkal egyidejűleg egyébként a női labdarúgásban is bevezettek egy hasonló szerkezetű, női adatbázisra épülő produktivitási rendszert, amely egyfajta objektív értékmérőként fontos kiegészítő eleme az akadémiai munka fejlesztéséhez az MLSZ által biztosított forrásoknak, infrastrukturális fejlesztéseknek, képzésnek és minőségbiztosításnak.

Ezek is érdekelhetik