Sportgazdaság

Öt év börtön jótékonysági focimeccsek százmilliós sikkasztásáért

Két férfi az Amerikában bejegyzett offshore cégeire mintegy 900 milliót csalt ki, aztán egy meccset sem rendeztek meg.

Jogerősen öt év börtönbüntetéssel sújtotta a Szegedi Ítélőtábla kedden azt a két férfit, aki jótékonysági focimeccsek szervezésére

mintegy 900 millió forintot csalt ki 21 sértettől 2004 és 2009 között.

A táblabíróság folytatólagosan elkövetett többrendbeli csalás bűntettében és hamis magánokirat felhasználásának vétségében mondta ki bűnösnek a vádlottakat, akikkel szemben 4, illetve 9,5 millió forintra vagyonelkobzást is elrendelt. A két férfi az Egyesült Államokban bejegyzett offshore cégeire – 2004-2007 között az African Star FC LLC-re, majd a Humanity FC LLC-re – hivatkozva azt állította, hogy jótékonysági labdarúgó-mérkőzéseket szervez. Előbb a projekt beindítására, majd uniós pályázatokon elnyert támogatás lehívásához kértek kölcsön a sértettektől 250 ezer és 200 millió forint közötti összegeket, irreálisan magas hozamot kilátásba helyezve nekik.

Fotó: Shutterstock

A bíróság megállapította, hogy a vádlottak alapította cégek sem Magyarországon, sem külföldön nem végeztek gazdasági, kulturális, sporttevékenységet, irodájuk, alkalmazottjuk sem volt.

Az évek alatt a vállalkozások egyetlen mérkőzést sem szerveztek,

pályázatot sem nyújtottak be, a külföldi csapatoknak csak érdeklődő leveleket küldtek. Több hazai és nemzetközi szervezettel felvették azonban a kapcsolatot, hogy így keltsenek bizalmat a sértettekben.

Az elsőrendű vádlott egy ismerősével – az ügy harmadrendű vádlottjával – 2008 tavaszán hamis likviditási szerződést is készített, ezzel is tévedésbe ejtve a sértetteket. A harmadrendű vádlottat magánokirat hamisítás vétsége miatt megrovásban részesítette a táblabíróság, mert az első fokon eljáró Kecskeméti Törvényszékhez hasonlóan nem látta bizonyítottnak, hogy részt vett a csalássorozatban. A Szegedi Ítélőtábla helybenhagyta a törvényszék ítéletének büntetésekre vonatkozó részét, kimondta azonban, hogy a vádlottak az elsőfokú döntéssel szemben nem a szabadságvesztés felének, hanem kétharmadának letöltése után bocsáthatók feltételes szabadságra.

sikkasztás futball magyar foci Szegedi Ítélőtábla
Kapcsolódó cikkek