Sportgazdaság

Jelentősen esett a klubok költése

A FIFA szerint idén 570 millió dollárral költöttek kevesebbet a klubok, Szoboszlai 20 milliós transzfere pedig a negyedik legdrágább európai átigazolás.

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) friss beszámolójából kiderült, hogy

a tavalyi 4215 helyett idén csak 2690 futballista váltott klubot, a tranzakciók során pedig 570 millió dollárral költöttek kevesebbet az egyesületek, mint egy évvel korábban

- írja az Infostart.

A portál szerint ebben az átigazolási periódusban 590 millió dollárt költöttek a klubok, ami az elmúlt hat év legalacsonyabb száma.

Fotó: ATTILA KISBENEDEK / AFP

A Salzburgtól az RB Leipzighez szerződő Szoboszlai Dominik ebből egymaga 20 millió eurót tesz ki, ezzel pedig a Bundesliga legdrágább téli igazolása lett, de Európában is negyedik lett ebben a rangsorban.

Az Infostart szerint a ranglista élén Said Benrahma található, akiért 23,1 millió eurót fizetett a West Ham United a Brentfordnak, míg a második éppen a londoniaktól távozó Sébastien Haller, akinek szerződtetésére az Ajax Amsterdam klubrekordot jelentő 22,5 millió eurót költött. A harmadik Amad Diallo, akit az Atalanta 21 millió euróért adott el a Manchester Unitednek.

A nőknél korántsem éreztette ilyen mértékben a hatását a koronavírus-járvány miatti gazdasági visszaesés, ugyanis 185 helyett 177 futballista váltott klubot, értük viszont az egy évvel ezelőtti 193 600 helyett 310 100 dollárt fizettek.

Szoboszlai Dominik futball transzfer FIFA
Kapcsolódó cikkek