Sportgazdaság

Összezár a focivilág a szuperligás csapatok előtt

Az UEFA és a nemzeti szövetségek minden eszközzel küzdenek a sztárklubok saját versenysorozata ellen.

Európai top labdarúgó-csapatai körében évek óta felmerül a Szuper Liga ötlete.

Az ügy már ott tart, hogy egyes csapatok konkrét lépéseket tettek az UEFA-tól független 20 csapatos sorozat ügyében.

A hírek szerint a terv mellett a legnagyobb angol (Manchester United, Arsenal, Liverpool, Tottenham, Chelsea), olasz (Juventus, AC Milan, Internazionale) és spanyol (Real Madrid, FC Barcelona, Atlético Madrid) sztárklubok is elkötelezték magukat. Ugyanakkor német és francia csapat nem csatlakozott a kedzeményezéshez, így a BL két legutóbbi döntőse, a Bayern München és a Paris Saint-Germain sem.

A klubok legutóbbi közleményére az Európai Labdaúgó Szövetség minden eddiginél keményebben reagált – adta hírül a Reuters.

Fotó: Oscar Del Pozo / AFP

Az UEFA, az Angol Labdarúgó-szövetség (FA) és a Premier League, a Spanyol Királyi Labdarúgó-szövetség (RFEF) és a LaLiga, valamint az Olasz Labdarúgó-szövetség (FIGC) és a Serie A közös állásfoglalásban ítélte el a sorozatot.

Az UEFA és az említett tagszövetségek valamennyi, saját égiszük alá tartozó versenysorozatból kizárnák a Szuper Ligához csatlakozó klubokat,

azaz hazájuk bajnokságában sem indulhatnának el.

Felkérünk minden futballszeretőt, szurkolót és politikust, hogy csatlakozzanak ügyünkhöz, és minden eszközzel harcoljanak egy ilyen projekt ellen

– kérték kommünikéjükben a közvéleményt.

Korábban a FIFA, és mind a hat kontinentális szövetség bejelentette, hogy az új sorozatban pályára lépő játékosokat eltiltaná a válogatott mérkőzéseken való részvételtől.

A szuperliga kezdeményezésére válaszul az UEFA megújítaná a Bajnokok Ligáját is. A tervek szerint 2024-től 32 helyett 36 csapat kerülne főtáblára, és a jelenlegi lebonyolítás is jelentősen módosulna.

tiltakozás Bajnokok Ligája UEFA kizárás szuperliga top labdarúgás
Kapcsolódó cikkek