Sportgazdaság

Százhatvanezer óvszert osztanak szét, de minek?

Miután megismételte kérését a héten a Nemzetközi Olimpia Bizottság (NOB) a távolsági szabályok szigorú betartásáról, a japán szervezők kínos magyarázkodásra kényszerültek a játékok során kiosztani tervezett 160 ezer koton sorsáról – tudta meg a The Guardian.

Az 1988-as szöuli olimpián kaptak a résztvevők először óvszereket, hogy az AIDS és a HIV veszélyeire felhívják a figyelmet, és ez azóta hagyománnyá vált. Ám az idei évben nem valószínű, hogy a lepedőakrobatika is jelen lesz az olimpia faluban, hiszen a távolságtartási szabályok megszegői részére a NOB komoly büntetéseket, akár

a játékokból történő kizárást is kilátásba helyezte.

Fotó: Shutterstock

Mi lesz akkor a sorsa a kiosztott gumiknak, merülhet fel a kérdés, ha az olimpiára és paralimpiára érkező több mint 15 ezer sportoló nem használhatja azokat? A szervezők azt javasolják, hogy

a résztvevők azokat mint szuvenírt vigyék haza magukkal.

Ám nem ez az egyetlen probléma az óvszerek körül: a világra szóló eseményt négy japán cég is a legújabb, ultravékony termékeinek reklámjára kínálta használni, ám a NOB szabályai szerint a vastagabb, a gyártók szerint alacsonyabb szintű élményt ígérő kotonokat oszthatják csak ki a sportolók között.

Noha a NOB szerint a versenyre érkező atléták 80 százaléka teljesen védett lesz mire a startpisztolyok eldördülnek,

a közös ebédlők használatát is feladták és azt javasolják, hogy a résztvevők az étkezéseket is magányosan oldják meg.

A koronavírus miatt már így is egy évet csúszó olimpiára külföldi nézők egyáltalán nem jöhetnek és még azt sem tudni, hogy japán szurkolók megtekinthetik-e az eseményeket.

A japán egészségügyi szakértők hazai nézőket sem akarnak az olimpián

A nyári játékok július 23-án kezdődnek, és bár a közvélemény többsége az újabb halasztást támogatja, az túl sokba kerülne a szervezőknek.

 

Tokió Tokio 2020 koronavírus Japán olimpia Nemzetközi Olimpiai Bizottság
Kapcsolódó cikkek