A pontlevonást kockáztatja az Everton a labdarúgó Premier Leagueben (PL).

A liverpooli egylet lehet az első, amely megszegi az angol élvonal profit- és fenntarthatósági szabályait, azzal, hogy 260 millió font veszteséget könyvelhetett el 2017 és 2020 között, ami 155 millióval több, mint amennyi három év alatt megengedett.

A Daily Mail beszámolója szerint klubnak tavaly decemberben kellett volna közzé tennie a 2020-2021-es szezonra vonatkozó pénzügyi beszámolóját, ami azonban késik, mivel felvilágosítást kértek a Premier League-től arra vonatkozóan, hogy a Covid hatása miatti veszteségük mekkora része kompezálható. Várhatóan az előző szezonban további 100 millió fonttal nőtt a pénzügyi veszteség, a helyzet pedig súlyosbodott a múlt héten, amikor – az orosz–ukrán háború hatására – kénytelenek voltak megszakítani a kapcsolatot főszponzorukkal Alisher Uszmanovval, ami 300 millió fontjába kerül a klubnak a következő 20 évre. Uszmanov szerepel a nyugati országok által kiszabott oroszok elleni szankciós listán. A Vlagyimir Putyin orosz elnök köréhez köthető üzbég üzletember 600 millió dollárt érő luxusjachtját nemrég Hamburgban foglalták le. Vagyonát 20 milliárd dollárra becsülik.

Vlagyimir Putyin (elöl) és Alisher Uszmanov (j) Fotó: AFP

A Premier League valamennyi klubtól március végéig várja az előző szezonra (2020-2021) vonatkozó pénzügyi beszámolókat, valamint a most futó idényre vonatkozó előrejelzéseket. A liga szabályai szerint a túlköltekező klubokat pénzbírsággal, vagy pontlevonással sújthatják.

A pandémia miatt a PL változtatott az elszámolási szabályokon, a hároméves pénzügyi időszakot négyre bővítette, és ezen időszak alatt számolják a három évre vonatkozó adatokat, némileg kedvezve a klubok számára.

A 2019-2020-as időszakra vonatkozó beszámoló szerint a klub 67 millió font veszteséget írt a koronavírus-járvány számlájára.

A liga jelezte, hogy engedélyezni fogják az úgynevezett Covid-kiegészítéseket, de konkrétumokat nem említettek, csupán annyit, hogy minden beadványt egyedileg bírálnak el.

Fotó: AFP

A komoly veszteségek miatt a klub a tavaly nyári átigazolási időszakban jócskán lefaragta a játékosvásárlásra szánt keretet. Míg az azt megelőz hat évben összesen 450 millió fontért vásárolt labdarúgókat a klub, addig tavaly nyáron mindössze 1,7 fontot költöttek.

A pénzügyi gondok a csapat teljesítményén is nyomot hagynak. Az Everton jelenleg a még épp bennmaradó 17. helyen áll a 20 csapatos bajnokságban. Legutóbbi 10 bajnokijukból csupán egyet tudtak megnyerni, hetet pedig elveszítettek.