Mintegy egymilliárd dollárnyi nettó veszteség a Chelsea F. C. mérlege, mióta az Egyesült Királyságból a háborús szankciók örvén kivesszőzött Roman Abramovics orosz oligarcha két évtizede megvásárolta a patinás londoni sportklubot. Úgy tűnik, a Chelsea mégis rekordösszegért fog elkelni – értesült a Wall Street Journal (WSJ).

Fotó: ADRIAN DENNIS / AFP

A veszteség ellenére egész „Ki kicsoda” lenne összeállítható a klubért tülekedőkből, akik között több olyan amerikai befektető is van, akik a tengerentúlon már rendelkeznek sportérdekeltségekkel.

A WSJ jól értesült forrásai szerint az ajánlatot beadók között van Todd Boehly (aki a Los Angeles Dodgersbe is befektetett), a Chicago Cubs birtokosa, a Ricketts család – akik a fedezetialap-milliárdos Ken Griffinnel társultak –, a Boston Celtics társtulajdonosa és a Bain Capital priváttőke-cég társelnöke, Stephen Pagliuca, valamint Josh Harris és David Blitzer, akik szintén priváttőke-veteránok és a Philadelphia 76ers társtulajdonosai.

Korábbi hírek szerint Muhsin Bayrak török üzletember cége is arról értesítette a futballklub eladását felügyelő brit kormányt, hogy pályázik.

Fotó: Facundo Arrizabalaga

A WSJ egyes forrásai szerint az ajánlatok 3 milliárd dollár (ezer milliárd forint) körül mozognak. A Dealogic adatai szerint sportklub ennyiért még sohasem kelt el. Ennél is többet fizethetnek majd azonban a szintén eladósorba került Denver Broncosért – jegyzi meg a lap. A Dealogic szerint az eddigi legdrágább a New York Mets baseballcsapat volt, amelyet 2,4 milliárd dollárért szerzett meg 2020-ban a milliárdos fedezetialap-kezelő Steven A. Cohen.

A Chelsea-ügyletet a WSJ egyes forrásai szerint április végén jelenthetik be.

Abramovicsról – aki szerepet töltött be az orosz–ukrán béketárgyalásokon, és állítólag meg is mérgezték – az az egyik legutóbbi hír, hogy – miközben a Moszkvára kivetett szankciók részeként Nyugaton hajtóvadászat folyik az orosz oligarchák vagyona után – újabb két jachját találták meg Antiguán.