Az UEFA és a francia rendőrség is megerősítette a belügyminiszter azon állítását, miszerint 30-40 ezer angol drukker érkezett a Stade de France-hoz jegy nélkül vagy hamisított belépővel – írta meg a Sky News. A Francia Labdarúgó-szövetség közlése szerint a stadionhoz érkező tömeg 70 százalékánál hamis jegy volt.

Hatalmas, ipari méretű csalás történt

– mondta Gerald Darmanin. Hozzátette, hogy nagyon sajnálja, hogy ilyen problémásan sikerült megszervezni a döntőt és külön elnézést kért azoktól a szurkolóktól, akiknek volt jegye és mégsem láthatták az egész mérkőzést.

A miniszter arról is beszélt, hogy a stadion körüli

felfordulásban nagyjából 30 letartóztatás történt.

Az őrizetbe vettek fele brit állampolgár volt. Elmondta, hogy a hatóságok előre felkészültek az angol futball huligánok érkezésére, de hozzátette, hogy a tömegbe helyi bajkeverők is keveredtek. A francia sportminiszter viszont egyedül a hamis jeggyel érkező Liverpool drukkereket okolta a káoszért.

A történtekért a jegy nélkül, vagy hamis belépővel érkező liverpooli szurkolók tömegei a felelősek

– mondta Amelie Oudea-Castera.

A francia rendőrség több erőszakos eseményről is beszámoltak a stadion körül kialakult zűrzavarban. Több esetben is könnygázt kellett bevetni a randalírozó Liverpool-szurkolók ellen. A döntőt végül a Real Madrid nyerte meg, a végeredmény 1-0 lett.

1240961071 Police use pepper spray against fans outside the ground as the kick off is delayed during the UEFA Champions League Final at the Stade de France, Paris. Picture date: Saturday May 28, 2022. (Photo by Adam Davy/PA Images via Getty Images)
Fotó: Adam Davy / PA Images via Getty Images

A brit álláspont

Az Egyesült Királyság a történtek teljes körű kivizsgálását követeli a történtek miatt. Bori Johnson szóvivője mélyen felkavarónak nevezte a történteket. 

Tudjuk, hogy sok Liverpool-drukker időben utazott Párizsba és nagyon csalódottak vagyunk amiatt, ahogy bántak velük

– mondta a szóvivő.

A brit kulturális miniszter, Nadine Dorries hivatalos vizsgálat lefolytatására szólította fel az UEFA-t. Több más brit miniszter is hatósági túlkapással vádolja a franciákat. Chris Philp miniszter szerint

a rendőrök gyerekeket, és fogyatékkal élő szurkolókat is lefújtak gázsprével, ami teljes mértékben elfogadhatatlan.

1399787717 PARIS, FRANCE - MAY 28: A man is arrested by riot police on horses as Spanish fans gather near Stade de France prior the  UEFA Champions League Final Between Liverpool and Real Madrid on May 28, 2022 in Saint-Denis, near, Paris, France. (Photo by Sylvain Lefevre/Getty Images)
Fotó: Sylvain Lefevre / Getty Images

Ian Byrne, a Liverpool West Derby munkáspárti képviselője, aki ott volt a szombat esti döntőn, azt állítja, hogy az 1989-es hillsboroughi katasztrófa óta nem látott ilyesmit focimeccsen. A képviselő szerint a francia rendőrség és az UEFA hazugságokat terjesztenek az angol rajongókról.

A francia álláspont szerint több ezer szurkoló olyan jeggyel próbált bejutni a mérkőzésre, amit az automata leolvasó kapuk nem ismertek fel. Ezt követően erővel akartak bejutni a stadionba és ebből lett a zűrzavar.