Húsz hónapos felfüggesztett börtönbüntetést kért a svájci ügyészség Joseph Blatterre és Michel Platinire, a Nemzetközi (FIFA), illetve az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) volt elnökére.

A svájci Bellinzonában egy hete kezdődött per során a két sportvezetőt – több másik szabálysértés mellett – azzal vádolják, hogy megkárosították a FIFA-t azzal a kétmillió svájci frankkal, amelyet Platini 2011-ben kapott az 1998 és 2002 között végzett tanácsadói munkájáért.

1241174705 Michel Platini, former head of UEFA, center, leaves after attending a trial hearing at the Swiss Federal Criminal Court in Bellinzona, Switzerland, on Wednesday, June 8, 2022. Ex-FIFA boss Sepp Blatter and his former heir apparent Platini are set to appear in a Swiss court on Wednesday accused of corruption in a case that revives past scandals ahead of this years controversial World Cup in Qatar. Photographer: Francesca Volpi/Bloomberg via Getty Images

Fotó: Francesca Volpi / Bloomberg via Getty Images

Utóbbira a felfüggesztett szabadságvesztés mellett 2,2 millió svájci frankos pénzbírság is vár.

Az ügyre 2015-ben derült fény, a FIFA akkor hűtlen kezelésre hivatkozva – miután a kifizetésnek semmiféle szerződéses alapja nem volt – Platinit nyolc évre eltiltotta minden labdarúgással kapcsolatos tevékenységtől. Ezt később a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) négy évre csökkentette.

Blatter 1998 és 2015 között volt a FIFA elnöke, a sportággal kapcsolatos mindennemű tevékenységre vonatkozó hatéves eltiltása októberben járt le, de aztán életbe lépett az a hat év és nyolc hónapra szóló büntetés, amelyet egyéb szabálytalanságok és törvénysértések miatt tavaly márciusban szabott ki rá a FIFA etikai bizottsága.

 

A 86 éves Blatter és a 66 esztendős Platini folyamatosan tagadja az ellenük felhozott vádakat, mondván, az üzletről 1998-ban szóbeli megállapodást kötöttek.

Az ítélethirdetésre várhatóan július 8-án kerül sor.

1037131960 FIFA President Joseph Blatter (L) smiles as he sits next to UEFA President Michel Platini (R) as they join a seminar ahead of the Preliminary Draw for the FIFA World Cup 2018, in St.Petersburg, Russia, 25 July 2015. Photo: MARCUS BRANDT/dpa | usage worldwide   (Photo by Marcus Brandt/picture alliance via Getty Images)

Fotó: Marcus Brandt / picture alliance via Getty Images