Több mint egy meccs a szerdai Slovan Bratislava–Ferencváros Bajnokok Ligája-selejtező a magyar bajnok és annak szurkolói számára. Az első találkozó alaphangulatát a 30 évvel ezelőtti események adták meg, amikor is szlovák kommandósok egy csoportja agyba-főbe verte az FTC-tábor tagjait.

Aztán a pályán a Slovan akarata érvényesült egy hete: a pozsonyiak nagy meglepetésre fordítottak és 2–1-re nyertek az elképzelés és átütőerő nélküli zöld-fehérek otthonában, a Groupama Arénában.

DIBUSZ Dénes; HOLMAN Dávid
Fotó: Koszticsák Szilárd

Nem ehhez vagyunk szokva

A vereség azért fájó, mert az elmúlt három szezonban kétszer az Európa-liga, egyszer pedig a Bajnokok Ligája csoportkörében szereplő

Ferencváros játékoskerete becslések szerint 42,45 millió eurót ér, míg a Slované ennek kevesebb mint a felét, 20,23 milliót.

Az elmúlt években az FTC is úgy tett, mint amire most a szlovák bajnok készül, azaz esélytelenként okozott meglepetést, mások mellett

  • a bolgár Ludogorets,
  • a skót Celtic,
  • a horvát Dinamo Zagreb
  • vagy a cseh Slavia Praha ellen.

A hazai vereség után Kubatov Gábor, a Ferencváros elnöke röviden úgy értékelte a látottakat, hogy „úgy néz ki, Pozsonyban kell megoldanunk”. Az együttes orosz vezetőedzője, Sztanyiszlav Csercseszov pedig azt mondta a mérkőzést követő sajtótájékoztatón, hogy „minden esélyünk megvan a visszavágón”.

Ahogy az egy bántó vereség után lenni szokott, nehezen tették túl magukat az eredményen a drukkerek, a többség azonban már másnaptól csak a visszavágóra, a revansra gondolt.

Aki úgy döntött, hogy idegenbe is elkíséri a csapatot, az 6300 forintért válthatta meg voucherét, ám a pozsonyi Tégla mezei stadion vendégszektorában már csak a belépőjegy birtokában lehet helyet foglalni.  

Telt ház nem, de alkoholtilalom lesz Pozsonyban a Fradi elleni meccsen

Hétfőn még több ezer belépőjegy várt gazdára, de egyelőre az idegenbeli győzelem sem mozgatta meg a szlovák drukkereket.

Több mint 10 ezer fradista is szívesen útra kelt volna, de ezt alig több mint ezren tehetik meg – ennyi jegyet adott a Slovan. A többség a szurkolói vonattal vágott neki az útnak: ebben a formában az utazás, a belépőjegy és a mérkőzésre készített fekete egyenpóló együtt 19 ezer forintba került.

Fotó: Havran Zoltán

A Green Monsters szurkolói csoport felhívása szerint 13 órakor van a találkozás a Keleti pályaudvaron, az innen induló különvonat várhatóan 17 óra után fut be Pozsonyba. Az ultrák arra külön felhívták a figyelmet, hogy a jelenlévők se a vonatról való leszállás után, se a mérkőzésen ne használjanak pirotechnikai eszközöket, az ugyanis azonnali rendőrségi intézkedést vonhat maga után.

Hasonló okokból nyomatékosította a Green Monsters, hogy 

minden olyan tetoválást, amin az acab, az 1312, a hooligans vagy bármilyen nacionalista szimbolika található, azt ragasszák le vagy takarják el a mérkőzés napján a szurkolók.

A csapat már kedden megérkezett Pozsonyba, a közös népligeti reggelit követően busszal indultak útnak Dibusz Dénesék. A csapatbusz a határ szlovák oldalától rendőri felvezetéssel haladt tovább. A mérkőzés előtti napon edzés és sajtótájékoztató várt a zöld-fehérekre.

Nem csak a Fradi, a fogadók eszén is túljárt a Slovan

Fájó vereséget szenvedett a Slovan Bratislavától a Ferencváros a Bajnokok Ligája-selejtező második körének első mérkőzésén, Budapesten. A VG megtudta: a Tippmixen és a Tippmixprón több mint 758 ezer fogadás futott be a meccsre, és bár a többség nem a szlovák bajnok sikerét várta, 152 millió forintot meghaladó nyereményt így is jóváírtak a fogadóknak.