A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) felfüggesztette az indiai szövetség (AIFF) tagságát 

harmadik fél indokolatlan befolyása miatt.

India v Bangladesh - FIFA World Cup 2022 Qualifier - Preview
Fotó: Debajyoti Chakraborty / AFP

A FIFA hétfőn késő este azt közölte, hogy súlyosan megsértette az alapszabályát az indiai ifjúsági és sportminisztérium, mivel felállított egy bizottságot, amely átvette az AIFF végrehajtó bizottságának hatáskörét. Az úgynevezett adminisztrátorok bizottságának felállítására azután került sor májusban, hogy az indiai szövetség elnöke, Praful Patel annak ellenére sem volt hajlandó kivonulni hivatalából, hogy a megbízatása az AIFF élén lejárt. Az indiai legfelsőbb bíróság ezt követően távolította el a szervezet éléről, és állította fel a háromtagú bizottságot az átmeneti időszak biztosítására. A FIFA hangsúlyozta, a felfüggesztést feloldja, amint az AIFF vezetősége visszakapja a szervezet irányítását és a napi ügyek intézését.

India v Bangladesh - World Cup 2022 Qualifying Match
Fotó: Debajyoti Chakraborty / AFP

A felfüggesztés azonnal hatályba lépett, és 

veszélyezteti az október 11–30. közötti időszakra tervezett U17-es női világbajnokság megrendezését Indiában,

mivel a sportág nemzetközi szövetsége szerint a jelenlegi helyzetben India nem képes megrendezni egy ilyen eseményt. Ám a FIFA azt is közölte, hogy folyamatosan konstruktív kapcsolatban áll az indiai ifjúsági és sportminisztériummal, és reméli, hogy pozitív kimenetele lesz az ügynek.

Az indiai válogatott egykori szövetségi kapitánya, Baichung Bhutia szerint gyalázatos a FIFA döntése, azonban úgy látja, hogy ez egy kiváló alkalom arra, hogy az ország külső befolyás nélkül újra megszervezhesse a nemzeti sportéletét – írja az India Today.