Élesen megugrott az erőszakos esetek és egyéb incidensek száma az angol futballszurkolásban a 2021–2022-es szezonban – írta rendőrségi statisztikákat idézve a The Times.

1240961071 Police use pepper spray against fans outside the ground as the kick off is delayed during the UEFA Champions League Final at the Stade de France, Paris. Picture date: Saturday May 28, 2022. (Photo by Adam Davy/PA Images via Getty Images)
Fotó: Adam Davy / PA Images via Getty Images

Sokan emlékezhetnek a múlt évi Európa-bajnokság döntőjén zajlott botrányos jelenetekre a Wembley-ben, és a rendőrségi számok a brit lap szerint megmutatták, hogy milyen folyamatok vezettek ide.

Az angol és walesi mérkőzésekkel kapcsolatos incidensek száma a szezonban nyolcéves csúcsot ért el, az elkövetők 70 százaléka 18 és 30 év közötti fiatal volt. Összesen 1609 meccsel kapcsolatban történt incidens, ez 60 százalékos növekedés a 2018–2019-es szezonhoz képest, amely az utolsó volt a pandémia miatti lezárások előtt. A letartóztatások száma 59 százalékkal emelkedett, 2198-ra, a 384 gyűlölet-bűncselekmény pedig a kétszerese az előző szezonban regisztráltnak.

Növekvő aggodalom kíséri a pirotechnika használatát, 729 ilyen incidenst rögzítettek a szezonban, 118 százalékkal többet, mint korábban – írta a lap. Dobálást 561 esetben jegyeztek fel incidensként, ez 86 százalékos emelkedés, a pályára 441-szer szaladtak be, ez pedig több mint duplázás: 127 százalék a növekedés.

A rendőrség úgy igyekezett kezelni a problémákat, hogy még több szurkolót tiltottak ki a pályák környékéről, a száműzöttek száma 516-tal, 1308-ra nőtt. 

A legtöbb kitiltást a másodosztályú Millwall szurkolói kapták, 33-at, azaz minden tizenhatodik kitiltott Millwall-szurkoló. Ennek a hagyományosan kemény szurkolótáborral rendelkező csapatnak a neve Magyarországon is ismert, hiszen ide igazolt a közelmúltban a magyar válogatott Callum Styles, a szurkolói pedig 18 évvel ezelőtt Budapesten is itthagyták a névjegyüket, amikor kupameccsen 3:1-es vereséget szenvedtek a Ferencvárostól. 

A második helyet ezen a listán a Leicester City szerezte meg 28 kitiltott szurkolóval, a harmadik Evertonnál pedig 26 huligán kiebrudalását jegyezték fel. 

A Wembley-ben 2021 októberében, az angol–magyar válogatott meccs során – amelyet az angolok akkor még megúsztak vereség nélkül – szintén történt rendbontás, magyar és lengyel szurkolók egy csoportja csapott össze brit rendőrökkel, akik gumibotokkal ütötték a drukkereket.