Az amerikai Hans Niemann beperelte Magnus Carlsent és legalább százmillió dollárra tart igényt hitelrontás címén, amiért a norvég sakkvilágbajnok csalással vádolta meg őt.

(FILES) This file photo taken on October 6, 2022 in St. Louis shows US international grandmaster Hans Niemann on the second day of the Saint Louis Chess Club Fall Chess Classic .
Fotó: Tim Vizer / AFP

Niemann a perben meghatározandó összegű, de minimum 100 millió dolláros kártérítést követel – áll a Missouri Kerületi Bíróság weboldalán megjelent közleményben.

Az amerikai sakkozó kártérítést követel Carlsen cégétől, a Play Magnustól, valamint az amerikai Danny Renschtől, a chess.com portál vezetőjétől, és Hikaru Nakamura nagymestertől is.

A 19 éves Niemann, aki az elmúlt másfél évben a sok századik helyről kapaszkodott fel a legjobb ötven közé a nemzetközi szövetség, a FIDE világranglistáján. Most azt állítja, összejátszottak ellene, hogy ellehetetlenítsék pályafutását.

A közvetlen előzmények szeptemberre nyúlnak vissza, amikor is Carlsen egy St. Louis-i tornán visszalépett a szerepléstől, miután a harmadik fordulóban kikapott Niemanntól, aki ezzel véget vetett a világbajnok 53 meccses veretlenségi sorozatának. Carlsen előbb még csak szabálytalansággal, majd már nyíltan csalással vádolta meg az amerikai játékost. Többen is csatlakoztak hozzá a nemzetközi sakkelit tagjai közül azzal érvelve, hogy Niemann korábban illegálisan számítógépes segítséget vett igénybe online partijai alkalmával, és nagyrészt ennek is köszönheti a rohamos előretörését a világranglistán.

Letelt az eltiltása az orosz támadás mellett nyíltan kiálló sakkozónak

A sakkozók világszövetsége (FIDE) fegyelmi büntetése lejártával engedélyezte Szergej Karjakin orosz nemzetközi nagymesternek, hogy a szervezet égisze alatt újfent versenyezzen.