A Formula–1-ben egyetlen döntés is elképesztő változásokat eredményezhet. Sokáig például puszta formalitásnak tűnt, hogy Fernando Alonso 2023-ra is meghosszabbítja szerződését az Alpine istállóval, Sebastian Vettel váratlan visszavonulásával azonban felszabadult egy hely az Aston Martinnál, a spanyol pedig augusztus 1-jén lecsapott a lehetőségre, és több évre aláírt a brit istállóhoz. Ezzel aztán hirtelen olyan lavinát indított el, amely fenekestül felforgatta a pilótapiacot, mert az Alpine B terve egyszerűen túl gyenge lábakon állt, így beindult a dominóhatás.

Alpine's Spanish driver Fernando Alonso (C) drives in front of Williams' Canadian driver Nicholas Latifi during the Formula One Japanese Grand Prix at Suzuka, Mie prefecture on October 9, 2022. (Photo by Toshifumi KITAMURA / AFP)
Fernando Alonso nem először küzdött meg az esős körülményekkel pályafutása során. Fotó: Toshifumi Kitamura / AFP

A francia csapat, bízva junior pilótája, Oscar Piastri lojalitásában, konkrét szerződés helyett naivan egy szimpla írásbeli egyezséget írt alá a feltörekvő tehetséggel egy esetleges jövőbeni kontraktus sarokpontjait rögzítve.

Csakhogy a piranhaklubnak is nevezett Formula–1 kegyetlen világában egy darab papírral megerősített kézfogás semmit sem ér,

így a türelmetlen ausztrál időközben aláírt egy igazi szerződést is a McLarennel, amelyet a CRB, a kontraktusokat elismerő bizottság szentesített. Ezek után aztán hiába is kapálózott az Alpine, egyetlen előszerződés, írásbeli egyezség vagy szép ígéret sem írhatja felül a hivatalos procedúrával megszülető kontraktust.

Hamarosan szinte bárki legyőzheti Max Verstappent a versenypályán

Másfél éven belül a technológia alkalmas lehet arra, hogy a Formula–1 világklasszis pilótái gyorsabbak legyenek távoli irányítással, mint az autóban ülve.

Arra is volt már egyébként példa, hogy egy versenyző két csapathoz aláírt ugyanarra az idényre: Jenson Button 2005 előtt egyszerűen rosszul értelmezte aktuális istállója, a BAR-Honda rá vonatkozó opciós jogát, és úgy vélte, nem teljesült egy fontos feltétel, vagyis szabadon igazolhatóvá vált, így leszerződött a Williamsszel. Ez már jóval bonyolultabb eset volt, de a CRB úgy döntött, a BAR igenis igényt tarthat a pilóta szolgálataira, aki így nem mehetett sehová.

Versenyzés nélkül a fizetési lista élmezőnyében

Ennek ellenkezője történt idén Daniel Ricciardóval, akinek ugyan érvényes szerződése volt 2023-ra a McLarennel, ám reménytelen teljesítménye miatt a csapat mindenáron meg akart szabadulni tőle. Ugyanígy volt a Ferrari is Kimi Räikkönennel 2010 előtt, és mindkét esetben az lett a megoldás, hogy az adott pilóta tulajdonképpen azért kapott fizetést, hogy a következő idényben ne versenyezzen. Ilyen esetben is több alternatíva létezik a közös megegyezésre: ha a pilóta vállalja, hogy egyetlen rivális istállónál sem szerepel, több „bánatpénzt” kap, ha aláír máshová, kevesebbet.

Räikkönen például nem versenyzett az F1-ben 2010-ben, neve mégis az akkori fizetési lista élmezőnyében volt…

McLaren's Australian driver Daniel Ricciardo sits in his car ahead of the qualifying session for the Belgian Formula One Grand Prix at Spa-Francorchamps racetrack in Spa, on August 27, 2022. (Photo by Geert Vanden Wijngaert / POOL / AFP)
Daniel Ricciardótól mindenképpen meg akartak szabadulni gyenge teljesítménye miatt. Fotó: Geert Vanden Wijngaert / AFP

Miután a McLaren befürdött Ricciardóval, a csapat vezérigazgatója, Zak Brown elismerte, a történet fájdalmas tanulsága az lett számára, hogy soha többé nem szerződtet hosszabb távra senkit kilépési záradékok nélkül. Ebben az ügyben tényleg kifejezetten naiv volt, hiszen a bizonyos feltételekhez kötött opcionális hosszabbítás már évtizedek óta bevett gyakorlat a vb-sorozatban. Így tudták például 2020 végén kiebrudalni Sergio Pérezt is az Aston Martin elődjétől, a Racing Pointtól, mert annak ellenére, hogy már korábban hivatalosan bejelentették a közös folytatást, a szerződés szövegezésének és bizonyos záradékoknak köszönhetően a csapatnak megvolt a lehetősége a kompenzáció nélküli szakításra.

Ritkán vásárolják ki a pilótát az élő szerződéséből

Mivel mindössze tíz F1-es istálló létezik, kereslet-kínálat tekintetében nyilvánvalóan a versenyzők vannak kiszolgáltatottabb helyzetben, ezért

a bőséges választási lehetőség miatt nagyon ritka, hogy az egyik csapat valamely riválisától vásároljon ki versenyzőt – az idei őrült forgatagban mégis megtörtént.

Az Alpine ugyanis Alonso és Piastri elvesztése után Pierre Gaslyt vette célkeresztjébe, csakhogy neki érvényes szerződése volt 2023-ra az AlphaTaurival, és a csapatot irányító Franz Tost is többször megerősítette, „száz százalék”,  hogy a pilóta náluk marad. Az F1-ben viszont a száz százaléknak teljesen más a jelentése, mint a mindennapi életben, ezt példázza az is, hogy az Alpine végül megegyezett ellenfelével Gasly kivásárlási árában, és leszerződtette a következő idényre.

A Formula-1 legjobban kereső versenyzői
 

 

A csapatok azonban az esetek döntő többségében olyan versenyzőkre vadásznak, akiknek az adott évad végén lejár a szerződésük aktuális munkaadójuknál, hiszen ilyenkor semmiféle kötelezettségük nincs másik fél felé – csak a pilótával kell megegyezni a fizetésről és az egyéb részletekről. Előfordul ugyanakkor, hogy egy korai egyezség esetén még az aktuális évben elengedik a versenyzőt a következő csapatához, hogy a helyére ültetendő pilóta is minél hamarabb akklimatizálódjon. Ez történt például Carlos Sainzcal 2017-ben, aki a következő idényre írt alá a Renault-hoz, a Toro Rosso mégis megengedte, hogy az évad utolsó négy futamát már a franciáknál kezdje meg.

A távozó mérnökökre hat-kilenc hónapos kényszerpihenő vár

Messze nem ilyen megengedők az istállók, ha az ellenfélhez igyekvő mérnökökről van szó.

Mivel a szakemberek rengeteg friss tudást „hordoznak” a fejükben, bevett szokás a felmentési idő alkalmazása, ami azt jelenti, hogy minimum fél év, de olykor kilenc hónap kihagyás után csatlakozhatnak csak új munkaadójukhoz. Ez a téma idén akkor került a középpontba, amikor az Aston Martin májusban a Red Bulléhoz kísértetiesen hasonló autóval gördült pályára úgy, hogy új technikai igazgatóját épp a brit riválistól igazolta. Dan Fallows azonban leszögezte, amikor március végén kilenc hónap kényszerpihenő után megérkezett az Aston Martinhoz, a projekt már rég folyamatban volt, így csupán a véletlen műve az autók közti egyezés.

A csapatváltást megkönnyítheti, hogy hét csapat székhelye is Angliában található. Fotó: Nelson Almeida / AFP

A kémkedés gyanúja természetesen mindig fennáll, hiszen tíz csapatával a Formula–1 meglepően kis világ, amelyben a háttéremberek is gyakran váltogatják munkahelyeiket.

Mostanában a legintenzívebb „agyelszívást” a Red Bulltól láthattuk, amely egy ambiciózus projekt keretében megalkotta saját motorgyártó üzemét, és tucatjával csábította át a mérnököket a Mercedestől. A nagy jövés-menést az is elősegíti, hogy hét csapat székhelye is Angliában található, így a munkavállalóknak nem jelent akkora áldozatvállalást a csapatváltás.

A testvéristállók között egyszerűbb a munkaerő-áramlás

Az ádáz rivalizálás mellett ugyanakkor a szoros együttműködések sem kivétel nélküliek, sőt, a Ferrari és a Haas olyan „szimbiózisban” él, amely sok másik ellenfél szemét szúrja. Az amerikai istállónak konkrét tervezőirodát alakítottak ki a Ferrari maranellói főhadiszállásán, és a költségvetési plafon 2021-es érvénybelépésekor a kényszerű leépítések keretében számos szakembert csoportosítottak át a testvér csapathoz. Hasonló a helyzet az egy tulajdonosi körbe tartozó Red Bullnál és AlphaTaurinál, sőt, e csapatok versenyzőinek szerződését úgy fogalmazzák meg, hogy mindennemű következmény nélkül átültethetik őket egyik autóból a másikba – ez történt például 2019-ben Gaslyval, akit egy gyengén sikerült fél év után visszafokoztak a B csapat pilótájává.

A 2023-as versenyzőfelállások