Vasárnap rendezték a 250. el Clásicót Spanyolország két legsikeresebb labdarúgóklubja, az FC Barcelona és a Real Madrid között. Az elnevezés eredetileg a két csapat egymás elleni bajnoki mérkőzéseire vonatkozott, ám az egyszerűség kedvéért, illetve a nem elhanyagolható marketingérdekek miatt a nevet kiterjesztették a kupa- és nemzetközi meccseikre is. 

Real Madrid v Shakhtar Donetsk: Group F - UEFA Champions League, Vinicius Junior celebrate a goal during the UEFA Champions League match between Real Madrid and Shakthar Donetsk at Estadio Santiago Bernabeu in Madrid, Spain. (Photo by DAX Images/NurPhoto) (Photo by DAX Images / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
A Real Madrid 22 éves brazil balszélsője, Vinícius Júnior 120 millió eurót ér. Fotó: NurPhoto via AFP

A rangadót ezúttal 3–1-re a hazai pályán játszó madridiak nyerték, akiknél az európai futball legfontosabb egyéni trófeájának, az Aranylabdának idei várományosa, a francia Karim Benzema gólja után az uruguayi Federico Valverde, majd a brazil Rodrygo Goes is betalált, míg a vendégeknél csak a spanyol Ferrán Torres volt eredményes. 

Az el Clásico népszerűségét jelzi, hogy a Forbes legújabb 50-es listájára mindkét együttes felkerült. 

A világhírű amerikai üzleti magazin a rangsorban 13. Realt 5,1, míg a 15. Barcát 5 milliárd dollárra taksálja, azaz a két gárda összecsapásának értéke meghaladja a 10 milliárd dollárt.

A listán a hagyományokhoz híven az amerikaifutball-egyesületek (NFL) dominálnak, az első húszban 13 NFL-csapat található, az éllovas Dallas Cowboys jelenleg 8 milliárd dollárt ér. Érdekesség, hogy az utóbbi évek eredménytelensége ellenére a Manchester United továbbra is benne van a top 20-ban, a háromszoros Bajnokok Ligája-győztes, 20-szoros angol bajnok 4,6 milliárd dolláros értékével a 19. 

A Real Madrid és a Barcelona mostani találkozója volt a legdrágább: a mértékadó Transfermarkt a Királyiak játékoskeretét 837,5, a barcelonaiakét 813,7 millió euróban állapította meg. A pályára lépők közül a madridiak 22 éves brazil balszélsője, 

Vinícius Júnior 120, a katalánok 19 esztendős spanyol középső középpályása, Pedri 90 millió eurót ér,

csak összehasonlításképpen: a német szakportál a magyar első osztályú labdarúgó-bajnokság összes játékosának értékét 133,85 millió euróra becsüli.

Gazdasági nehézségei ellenére a Barca több mint 158 millió eurót költött a legutóbbi átigazolási szezonban olyan futballistákra, mint Robert Lewandowski, Raphinha, Franck Kessie, Andreas Christensen, Jules Koundé, Marcos Alonso, Héctor Bellerín vagy Pablo Torre, míg a Blancók csak 80 milliót, igaz, azt egyetlen játékosra, a francia Aurélien Tchouaménire.

Újabb 225 millió eurót kért stadionjára a Real Madrid

A tervek szerint a felújított stadion évente hozhat ennyivel több pénzt a klubnak.

A fővárosiak otthonául szolgáló Santiago Bernabéu Stadionban az 575 millió euróról 800 millió eurós költségvetésre növelt felújítást követően ez volt az első Klasszikus. Az átépítésre – amely még nem fejeződött be teljesen – azért volt szükség, hogy a létesítmény komfortosabb, fenntarthatóbb és jobban kihasználhatóbb legyen, és a klub növelni tudja vele a bevételét. Florentino Pérez, a madridiak elnöke amúgy itt nem állt volna meg, egy szállodát és egy bevásárlóközpontot is megálmodott a komplexum részeként, amit végül a helyi polgármester, Manuela Carmena megvétózott. A Real a koronavírus-járvány ellenére is pozitív mérleggel zárta az előző, 2021–2022-es idényt: 

a pandémia lecsengése után 13 millió eurós profitot regisztrált.

A 10. legértékesebb játékos, aki pályára lépett a 250. El Clásicón
 

A katalánok eközben 1,255 milliárd eurónyi működési bevétellel számolnak a 2022–2023-as pénzügyi évben, 

a tervezett profit pedig 274 millió euró.

Az utóbbi időben meggyengült pénzügyi pozíciójukon a barcelonaiaknak úgy sikerült javítani, hogy egyrészt 500 millió euróért 25 évre eladták a hazai televíziós közvetítési jogaiknak 25 százalékát az amerikai Sixth Street befektetési társaságnak, majd 200 millióért a Barca Studios 49 százalékos részvénycsomagját, később pedig a Spotify-jal kötöttek hosszú távú támogatói szerződést. 

FC Barcelona v RC Celta - LaLiga Santander, Pedri central midfield of Barcelona and Spain celebrates after scoring his sides first goal during the La Liga Santander match between FC Barcelona and RC Celta at Spotify Camp Nou on October 9, 2022 in Barcelona, Spain. (Photo by Jose Breton/Pics Action/NurPhoto) (Photo by Jose Breton / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
A Barcelona 19 esztendős középpályása, Pedri González értékét 90 millió euróra becsülik. Fotó: Jose Breton / AFP

Ha már Spotify: a négyszeres Grammy-díjas kanadai rapper, Drake lett az első, akinél a meghallgatások száma elérte az 50 milliárdot a kereskedelmi zene-streamelő szolgáltatáson, ezért aztán a vasárnapi el Clásicón nem a Spotify, hanem az énekes által alapított lemezkiadó, a Drake OVO Sound logója, egy bagoly szerepelt a Barcelona mezén és bemelegítőpólóján (a Real eközben 120 millió eurót kap sportszergyártójától, a német Adidastól). A zenészről elterjedt, hogy akinek szurkol vagy akivel együtt fotózkodik, vereséget szenved – ezt hívják Drake-átoknak. 

Drake a Barcelona mezével. Fotó: Twitter

Drake-t több szempontból is érzékenyen érintette a Madrid győzelme, a brit napilap, a Daily Mail arról ír, hogy 

537 ezer fontot (hétfői árfolyamon majd’ 260 millió forintot) bukott

azzal, hogy kötésben az Arsenal mellett a Barca sikerére is fogadott. Miután a londoniak 1–0-ra verték a Leedst, a katalánok diadala 2,5 millió fontot (1,2 milliárd forintot) hozott volna neki a konyhára.