Mesterséges kómában tartják a kórházban a 71 éves Anatolij Karpovot. A sokszoros sakkvilágbajnokot az orosz parlament, a duma épületének a közelében találták eszméletlen állapotban hétfőn. Karpov parlamenti képviselő.

Hand,Of,Businessman,Moving,Chess,Figure,In,Competition,Success,Play.
Fotó: Shutterstock

A World Chess idézte jelentések szerint Karpov – aki a hetvenes, nyolcvanas és kilencvenes években volt a sakkvilág ura, majd politikai pályára lépett, és támogatta Vlagyimir Putyin elnök politikáját – súlyos fejsérülést és csípőtörést szenvedett. Meg nem erősített jelentések szerint nagyon magas volt a vére alkoholtartalma.

Olyan mendemonda is elterjedt, hogy a képviselőt támadás érte, asszisztense, Albert Sztyepanyan azonban ezt a TASZSZ hírügynökségnek cáfolta, szerinte sérülést sem szenvedett, és stabil állapotban van.

A ChesscomLive megnevezetlen megbízható forrásra hivatkozva ezt írta:

Nem támadták meg (mint a jelentésekben szerepelt), hanem megcsúszott a friss havon, elesett, és megsérült a feje. Az állapota stabil, de ellenőrzésre a kórházban tartják.

A hír forrása lehet akár ugyancsak Sztyepanyan, mindenesetre a jelentések ellentmondóak, az utóbbi kettő a mesterséges kómát sem említi.

Karpov egyébként nem volt ott a 44 orosz csúcssakkozó között, akik még áprilisban elítélték a háborút, és a szakadár ukrajnai köztársaságok függetlenségének elismerésére szavazott a parlamentben, és emiatt európai uniós szankciók alá is került.