A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) és európai kontinentális szervezete (UEFA) is hozzájárult, hogy Oroszország és Tádzsikisztán válogatottja jövő csütörtökön barátságos mérkőzést vívjon egymással.

Finland v Russia - UEFA Euro 2020: Group B SAINT PETERSBURG, RUSSIA - JUNE 16: Aleksei Miranchuk of Russia (C) celebrates their side's victory with team mates after the UEFA Euro 2020 Championship Group B match between Finland and Russia at Saint Petersburg Stadium on June 16, 2021 in Saint Petersburg, Russia. (Photo by Kirill Kudryavtsev - Pool/Getty Images)
Fotó: Kirill Kudrjavcev /Getty Images

A találkozót Dusanbéban, a volt szovjet tagköztársaság fővárosában tartják meg. Az engedélyről a tádzsik sportági szövetség adott hírt, hozzáfűzve, hogy 

a FIFA és az UEFA igenje után a meccs hivatalos válogatottmérkőzésnek számít, amelyen hat-hat csere engedélyezett.

A jóváhagyó döntés annak fényében igazán figyelemre méltó, hogy február 28-án – négy nappal Oroszország ukrajnai inváziójának kezdete után – a FIFA további intézkedésig felfüggesztette az orosz válogatottak részvételét a nemzetközi szövetség égisze alatt zajló összes rendezvényen.

Az orosz nagyválogatott november 19-én – egy nappal a katari világbajnokság rajtja előtt – játszott volna edzőmeccset a bosnyákokkal Szentpéterváron, ám az amúgy csaknem két hónapja lekötött találkozót október végén Bosznia-Hercegovina labdarúgó-szövetsége lemondta. A bejelentés szerint a széles körű kritikát figyelembe véve született meg a döntés a visszalépésről. A vb-re a bosnyákok nem jutottak ki.

Az orosz válogatott tétmérkőzést legutóbb tavaly novemberben játszott, amikor 1-0-ra kikapott a horvátok vendégeként világbajnoki selejtezőn. 

Azt követően idén először Kirgizisztánban lépett pályára a szbornaja szeptember végén, 2-1-re nyerve a hazai válogatott ellen.

Ne a focisták közt keressenek arcokat Katar ellen – fakadt ki Klopp

Egyszer és mindenkorra be kellene fejezni, hogy a játékosokat és szövetségi kapitányokat használnák a Katar, a hamarosan kezdődő világbajnokságot rendező ország elleni tiltakozás arcaiként – sürgette Jürgen Klopp, a Liverpool labdarúgócsapatának vezetőedzője.