Sportgazdaság

Ne a focisták közt keressenek arcokat Katar ellen, fakadt ki Klopp

Egyszer és mindenkorra be kellene fejezni, hogy a játékosokat és szövetségi kapitányokat használnák a Katar, a hamarosan kezdődő világbajnokságot rendező ország elleni tiltakozás arcaiként – sürgette Jürgen Klopp, a Liverpool labdarúgócsapatának vezetőedzője.

Megelégelte Jürgen Klopp, a Liverpool labdarúgó-csapatának vezetőedzője, hogy a nemzetközi futballt átható közéleti tiltakozásokat most a november 20-án kezdődő világbajnokság rendezőjére, Katarra is kiterjesszék, a játékosok és a trénerek közt keresve hozzá arcokat – jelentette az MTI.

Liverpool FC v SSC Napoli: Group A - UEFA Champions League
Fotó: Robbie Jay Barratt / Getty Images

A nemzetközi tűz Katarra nem most indult, régóta kritizálják a vendégmunkások sokszor embertelen munkakörülményei miatt. A brit Guardian tavaly februárban közölte, hogy 2010 óta 6500 dél-ázsiai munkás veszíthette életét a világbajnokságra is felkészülő építkezések közben, a munkavállalók nemzetközi érdekvédelmi szervezete pedig többször felhívta rá a figyelmet, hogy Katar nem közli a haláleseteket.

Klopp szerint akkor senki nem tett semmit, amikor Katar 12 éve megkapta a vb rendezésének a jogát, és lehetett tudni, hogy stadionjaik sincsenek, úgy kell majd felépíteniük őket a forró országban.

Katar jelezte, hogy dolgozik a munkavállalói jogok javításán, de a vádakat – köztük a dolgozók kizsákmányolásáról szóló Amnesty International tavalyi jelentését – visszautasította. 

Ahogy közeledik a világbajnokság nyitómérkezése, nő a nyomás a résztvevőkön, hogy fejezzék ki tiltakozásukat.  

A Liverpool vezetőedzője ezt elégelte meg: szerint két héttel a torna rajtja előtt a játékosoknak és szövetségi kapitányoknak leginkább az előttük álló feladatra kellene összpontosítaniuk, nem a tiltakozásra.

Mostanában a játékosok többször is olyan helyzetbe kerülnek, hogy üzenetet kell közvetíteniük. Ez nekem nem tetszik – mondta. 

Felszólítjuk őket, hogy karszalagot viseljenek, ha nem teszik, akkor már nem is értenek egyet azzal az oldallal. Ha pedig igen, akkor igen. Nem, nem és nem, ezek futballisták

– fakadt ki.


A vb – mondta a sztáredző – egy torna, amelyen a játékosok megpróbálják a legjobbjukat nyújtani a futballban az országukért, és nekik semmi közük a körülményekhez.
 

Tizenkét éve senki nem tett semmit. Most már nem tudunk változtatni a helyszínen

– mondta. Azt is hozzátette, hogy a helyszín kiválasztása ráadásul vitatott körülmények között történt.

Úgyhogy most már hagyjuk játszani a futballistákat és az edzőket

– kérte.

A Fifá-nak sem tetszik

Maga a Fifa is felszólította egyébként a résztvevő válogatottakat, hogy a futballra koncentráljanak és ne hagyják magukat politikai és ideológiai vitákba belerángatni. Emiatt meg is kapták a magukét. 

A BBC jelentése idézte Yasmine Ahmedet, a Human Rights Watch igazgatóját az Egyesült Királyságban, aki szerint a FIFA felszólítása "nem kevesebb, mint megdöbbentő". Az Amnesty International hivatalnok Felix Jakens pedig ezt mondta a BBC Radio 5-nek:

Ami a FIFÁ-t illeti, a számukra sohasem volt megfelelő idő a katari emberi jogi ügyekről beszélni.

 A világbajnokság november 20-án kezdődik, a Katar–Ecuador mérkőzéssel, és december 18-án ér véget.

 

tiltakozás labdarúgó-világbajnokság Klopp futball Katar vendégmunkások
Kapcsolódó cikkek