A rendőrség vízágyút és könnygázt vetett be, miután elkezdték kiszorítani azokat a futballszurkolókat, akik vasárnap pusztítást okoztak Brüsszel belvárosában, azt követően, hogy Marokkó 2-0-ra nyert a katari Vb-n a belga csapat ellen.

A híradások nem tértek ki rá, de a felvételekből kiderül, hogy a belga rendőrség az ünneplő marokkóiakkal csapott össze, mivel azok kicsit tulzó mértékű ünneplésbe kezdtek a belvárosban, miután csaptuk legyőzte a belgákat.

Fotó: Belga via AFP

Szurkolók tucatjai törték be a kirakatokat, dobáltak tűzijátékot és gyújtottak, illetve borogattak fel járműveket.

A brüsszeli rendőrség közleménye szerint még a meccs vége előtt több tucat ember, köztük néhány kapucnis is keresett konfrontációt a rendőrséggel, ami veszélyeztette a közbiztonságot.

A rendőrségi szóvivő szerint néhány szurkoló botokkal volt felfegyverkezve, egy újságíró arca pedig megsérült a fejmagasságban kilőtt tűzijáték következtében.

Körülbelül száz rendőrt mozgósítottak, a lakosságot pedig figyelmeztették, hogy kerüljék el a belváros egyes részeit. A metróállomásokat és a környező utcákat lezárták, hogy korlátozzák az erőszak terjedését.

A leghatározottabban elítélem a ma délutáni incidenseket. A rendőrség már határozottan közbelépett. Ezért azt tanácsolom, hogy a szurkolók ne jöjjenek a belvárosba. A rendőrség mindent megtesz a közrend fenntartása érdekében

– írta Twitteren Brüsszel polgármestere, Philippe Close. Hozzátette: „Parancsot adtam a rendőrségnek, hogy tartóztassák le a rendbontókat.”

Az előzmény, hogy Marokkó meglepetésre 2-0-ra legyőzte Belgiumot vasárnap a katari labdarúgó-világbajnokságon az F csoport második fordulójában.