Sportgazdaság

Anglia és Wales nem visel One Love karszalagot a világbajnokságon

Korábban több európai válogatott csapatkapitánya kijelentette, hogy One Love feliratú szivárványszínű karszalagban lépne pályára a világbajnokságon.

Anglia és Wales bejelentette, hogy kapitányaik nem viselnek One Love karszalagot a katari világbajnokságon, mert ezért azonnal sárga lapot kaphatnak. Az angol labdarúgó-szövetség (FA) más vezető európai országokkal korábban arról tárgyaltak, hogy szembeszálljanak-e a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) döntösével, miszerint sárga lap jár azért, ha az azonos neműek párkapcsolata melletti kiállásról szóló szalagot viselik magukon – írja a The Times.  

England Press Conference - FIFA World Cup Qatar 2022,
DOHA, QATAR - NOVEMBER 20: England captain Harry Kane and  Manager Gareth Southgate speak to the media during the England Press Conference ahead of the game against Iran at MPC on November 20, 2022 in Doha, Qatar. (Photo by Stu Forster/Getty Images)
Fotó: Stu Forster / Getty Images

Hétfőn reggel figyelmeztették az angol szövetséget annak kockázatára, hogy 

a játékosok sárga lapot kapnak, ha szivárványszínű karszalaggal lépnek pályára. A szalaggal üzentek volna a diszkrimináció ellen Katarban, ahol a homoszexualitás illegális. 

Úgy tűnik, hogy a FIFA érvényre juttatja azt az irányelvét, miszerint nem lehet politikai nyilatkozatokat tenni a futballmérkőzéseken. Harry Kane angol csapatkapitány korábban –  a belga, dán, holland, német, svájci és wales-i válogatott csapatkapitányával – azonban kijelentette, hogy a katari diszkrimináció elleni üzenetként viselni akarják a karszalagot. 

A cikk emlékeztet, hogy csak néhány óra van hátra, amíg Anglia kiáll Irán csapatával a B-csoportban, így az FA és más szövetségek dönthetnek úgy, hogy mégsem viselik a karszalagot, és inkább az FIFA által jóváhagyott irányelvnek vetik alá magukat a retorziók elkerülése érdekében. A lap szerint az angol szövetség attól tartott, hogy 

a FIFA közbelépett volna már az öltözőben is, ha kiderül, hogy Kane felveszi a karszalagot. 

A kapitány még szeptemberben írt a FIFA-nak, amelyben engedélyt kért a karszalag viselésére, azonban Kane azt kockáztathatja, hogy nem léphet pályára a B-csoport utolsó, Wales elleni mérkőzésen november 29-én, ha felveszi a karszalagot az Irán és Amerika elleni meccseken, mivel két sárga lap egymeccses eltiltást von maga után.

Pénteken késő este a FIFA arról tájékoztatta a hét szövetséget, hogy diszkriminációellenes üzenet nem szerepelhet a karszalagokon. 

A One Love karszalagot viselni fogom

– mondta Van Dijk, a holland csapat kapitánya utalva a hétfői szenegál–holland meccsre „Semmi sem változott a mi felfogásunk apaján. Ha sárga lapot kapok a szalag viseléséért, akkor meg kell vitatnunk ezt a kérdést, mert nem szeretnék lappal a pályán játszani” – fejtette ki.

Hét labdarúgó-szövetség közös nyilatkozata szerint nem szeretnék olyan helyzetbe hozni játékosaikat, hogy szankciókkal szembesüljenek, ezért elállnak tervüktől, s nem fogják visselni az elfogadást hirdető karszalagot. A FIFA korábban előterjesztette saját "No Discrimination" kampányát , amelynek a negyeddöntőtől kellett volna indulnia. A kapitányok ezentúl ezt a diszkriminációmentességet hirdető karszalagot viselhetik a verseny idején. Kane is a FIFA-karszalagot veszi fel, amikor Anglia hétfőn 13:00-kor megkezdte a világbajnokságot Irán ellen.

 

Katar LMBTQ FIFA
Kapcsolódó cikkek