Cristiano Ronaldo a futballvilág legmeghatározóbb alakjából rövid időn belül lett az egyik legnagyobb kérdőjel, amelyet a sport szerelmesei az elmúlt években láttak. A portugál klasszis egyénileg és klubszinten is szinte minden díjat megnyert, amit Európában lehetséges. Egyedül a világbajnoki arany hiányzik a vitrinjéből, amelyre a 2022-es katari bajnokság után már gyakorlatilag esélye sem lesz. A legnagyobb sikereit a Real Madridnál érte el a sztár, ám mióta távozott Spanyolországból, évről évre hanyatlott a csillaga. A labdarúgás világát pedig teljesen megdöbbentette, amikor 2022. december 30-án érkezett a bejelentés, hogy Ronaldo történelmi összegért leszerződött a szaúd-arábiai al-Nászr csapathoz.

DOHA, QATAR - DECEMBER 6: Supporter of Portugal with a Cristiano Ronaldo mask poses for a photo before the FIFA World Cup Qatar 2022 Round of 16 match between Portugal and Switzerland at Lusail Stadium on December 6, 2022 in Lusail, Qatar.
Cristiano Ronaldo még mindig a világ egyik leghíresebb embere.
Fotó: Getty Images

A Manchester United-es pályafutását kifejezetten botrányosan lezáró klasszis, aki a világbajnokság alatt szabadúszóként keresett magának új csapatot, szinte érthetetlen módon írt alá az al-Nászrhoz. Az Athletic szakportál felidézte, hogy egy Piers Morgannel készült interjújában korábban még arról beszélt, hogy nem fog a Közel-Keletre szerződni.

Továbbra is a legmagasabb szinten akarsz játszani, a Bajnokok Ligájában akarsz szerepelni és rekordokat akarsz dönteni, ha jól sejtem? A csúcson akarsz maradni?

– kérdezte tőle Morgan a novemberi interjúban, még a vb előtt.

Pontosan 

– reagált erre Ronaldo a TalkTV műsorában, majd hozzátette, hogy hisz abban, hogy még rengeteg gól van a lábában, amivel sikerre vezetheti leendő csapatát. Nagyjából hasonló üzenetet küldött a sztár a rajongóinak, miután a manchesteri távozása előtt hatalmas összegű ajánlatot kapott a szaúdi Pro Liga-bajnokától, az al-Hilaltól, valamint az al-Nászrtól. Ronaldóról már ekkor tudni lehetett, hogy el akarja hagyni a Manchester Unitedet, mivel kétséges volt, hogy a csapat a következő idényben bekerülhet a Bajnokok Ligájába. November 22-én végül kölcsönös megegyezéssel felbontották a szerződését, ezzel Ronaldo szabadúszóvá vált. A rajongók ekkor biztosak voltak benne, hogy legkésőbb a vb után arról olvashatnak, hogy a portugál egy másik európai topcsapathoz igazol. Végül Ronaldo tényleg Szaúd-Arábiába szerződött, évi 200 millió eurós rekordfizetésért.

Ez vár Cristiano Ronaldóra Szaúd-Arábiában

Hatalmas hőség, kis stadionok, minden igényt kielégítő bevásárlóközpontok, luxusingatlanok, kiváló magániskolák, adókedvezmény – az Al-Nassr portugál szupersztárjának és családjának az otthonában nem kell majd nélkülöznie a Közel-Keleten, azon kívül viszont annál inkább.

Ronaldo ekkor azzal magyarázta a választását, hogy 

Európában már mindent megnyert, így új kihívások után néz a kontinensen kívül.

Európa nem kért Cristiano Ronaldóból

Amikor tavaly egyértelművé vált, hogy Ranaldónak nincs maradása Manchesterben, a sztárügynök Jorge Mendes azonnal elkezdett udvarolni az európai topcsapatok vezetőségénél, hogy új együttest találjon ügyfelének. Ekkor a cél egyértelmű volt: 

Ronaldónak a Bajnokok Ligájában kell játszania.

 

BIRMINGHAM, ENGLAND - NOVEMBER 06: Cristiano Ronaldo of Manchester United walks off after the Premier League match between Aston Villa and Manchester United at Villa Park on November 6, 2022 in Birmingham, United Kingdom.
A nagy visszatérésből keserű távozás lett.
Fotó: Getty Images

Bár a klasszis már 37 éves, a 2021–2022-es szezonban imponáló számokat tett le az asztalra, minden sorozatot figyelembe véve 24 gólt gurított, amivel szinte bármelyik csapatot le kellett volna nyűgöznie. Azonban kiderült, hogy aki meg tudta volna fizetni Ronaldót, annak nem kell, akinek pedig kellett volna, annak nem futott rá.

Az első célpont a Chelsea volt, Jorge Mendes hamar leült tárgyalni a londoni kékek új tulajdonosával, Todd Boehly üzletemberrel. Az amerikai mogul azt követően szerezte meg a csapatot, hogy az orosz–ukrán háború miatt a liga kényszerítette Roman Abramovicsot, hogy adjon túl a klubon. Boehly aztóa semmi pénzt nem sajnál a Chelsea felfuttatására, sokatmondó, hogy 

ebben a klubban játszik a legtöbb olyan játékos, aki százezer eurónál jobban keres hetente.

Boehly a hírek szerint hajlott volna rá, hogy Londonba csábítsa Ronaldót, ám az akkori vezetőedző, Thomas Tuchel egyértelműen kijelentette, hogy a csapatban semmi keresnivalója a megosztó Ronaldónak. Ezt követően Mendes a Bayern München ajtaján kopogtatott, a klub vezérigazgatója, Oliver Kahn azonban visszautasította az ajánlatot.

Minden csapatnak van egy filozófiája, és szerintem rossz üzenet lenne, ha szerződtetnénk Ronaldót 

– mondta Kahn.

Sokak számára szinte evidens volt, hogy Ronaldónak egy újabb nagy visszatérésre van szüksége, ami azt jelenti, hogy egyenes az út a Real Madrid felé, ahol a legnagyobb sikereit érte el. Mendes állítólag többször is felkereste a spanyol klub elnökét, Florentino Pérezt, aki azonban hallani sem akart Ronaldóról. Ezen még az sem segített, hogy a vb után a sztár a Real Madrid edzőközpontjában készülhetett, és személyesen is lobbizott a szerződtetéséért.

A sikertelen lobbifolyamatok után Jorge Mendes kiszállt Ronaldo és az al-Nászr tárgyalásaiból. A munkát ekkor a portugál Ricardo Regufe ügynök és egy ügyvédcsapat kapta.

Még a szaúdi klubnak is nehéz volt összeszedni Ronaldo fizetését

A futballvilágban közkeletű felfogás, hogy a közel-keleti, különösen a szaúdi csapatoknál ott van a világ minden pénze, így csak azt nem tudják leigazolni, akit nem akarnak. Az al-Nászr a Szaúdi Pro League második leggazdagabb csapata az al-Hilal mögött, a helyi ligát ennek a két klubnak a versengése jelenti. Az al-Nászr az utóbbi időben minden követ megmozgatott, hogy világhírű sztárokat tudjon szerződtetni, ennek a vége az lett, hogy megszerezték a kameruni csatárt, Vincent Aboubakart és az Arsenal korábbi kapusát, David Ospinát. Azonban Ronaldo már keményebb feladat volt, és az látszik, hogy hiába rendkívül gazdag a szaúdi klub, a portugál gázsiját nem tudták egyedül kitermelni. Az al-Nászr az előző szezonban mindössze 97,9 millió szaúdi riál kereskedelmi bevételt tudott összeszedni, ami átszámolva nagyjából 26 millió dollár. Egy a csapathoz közel álló forrás az Athleticnek úgy nyilatkozott, hogy 

Ronaldo megszerzéséhez több szaúdi vállalatnak kellett összefognia.

RIYADH, SAUDI ARABIA - JANUARY 03: Cristiano Ronaldo arrives at the stadium during the official unveiling of Cristiano Ronaldo as an Al Nassr player at Mrsool Park Stadium on January 3, 2023 in Riyadh, Saudi Arabia.
Ronaldo királyi bánásmódban részesül Szaúd-Arábiában.
Fotó: Yasser Bakhsh / Getty Images

Az egyik ilyen a Visit Saudi volt, amely a királyság legnagyobb turisztikai cége. A Visit Saudi hivatalosan nem szponzora az al-Nászrnak, de úgy tudni, hogy jelentős partnerségi kapcsolat van a két entitás között. Egy másik vállalat a Saudi Media Company (SMC), amelyik beszállt Ronaldo szerződtetésébe. Az SMC az al-Nászr stadionjának az üzemeltetője.

Egy fényes karrier megfakult vége?

Ronaldo szaúdi igazolását rengetegen kritizálták, sokan a szemére vetették, hogy eladta magát, és a pénzt választotta a sportszakmai elhivatottság helyett. Mások a sztár hanyatlásaként könyvelték el ezt az üzletet, és azzal magyarázták, hogy Ronaldo túlságosan sokat követelt és túlságosan megosztó személyiség volt ahhoz, hogy a labdarúgás elitjében maradjon.

RIYADH, SAUDI ARABIA - JANAURY 10: (----EDITORIAL USE ONLY - MANDATORY CREDIT - AL NASSR CLUB OF SAUDI ARABIA / HANDOUT' - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS----) Cristiano Ronaldo of Al Nassr in action during training session of Al Nassr in Riyadh, Saudi Arabia on January 10, 2023. AL Nassr Club of Saudi Arabia / Anadolu Agency
Cristiano Ronaldo az al-Nászr edzésén.
Fotó: AFP

A portugál ennek ellenére tagadja, hogy Európa hátat fordított volna neki, és kitart amellett, hogy számos ajánlata volt a világ minden tájáról. Kijelentette, hogy Az Egyesült Államokba, Európába, Brazíliába, sőt még Portugáliába is csábították, de ennek ellenére döntött az új, ázsiai kihívások mellett. Ezt sokan vitatják, mivel arról tudni lehet, hogy a nagy európai csapatok többsége elutasította a klasszist, illetve a portugál élcsapat, a Porto elnöke is azt közölte, hogy nincs olyan csapat az országukban, amelyik ki tudná fizetni Ronaldo igényét.

A novemberi Piers Morgan-interjúban egyébként Ronaldo beszélt róla, hogy a pályája csúcsán, amikor már mindent megnyert, egy dolog egyértelművé vált számára: 

a labdarúgás, mint minden más a világon, egyszerűen csak üzlet.