Egy tanulmány összegzése alapján a FIFA megerősíti a faji sztereotípiákat, azaz a játékban a fehér labdarúgók okosabbak és technikásabbak, a feketék pedig gyorsabbak és erősebbek. A legnépszerűbb futball-videojáték alkotója, az EA Sports cáfolja az összefüggéseket.

Man,Play,Fifa,23,At,Playstation,Arena,On,Bgs,2022,
Fotó: Shutterstock

A két brit egyetemi adjunktus szerző szerint a fehér játékosok magasabb értéket kapnak a kognitív és technikai sorokon, mint a higgadtság vagy a szabadrúgás, a feketék pedig nagyobbat ugranak, gyorsabban sprintelnek, erősebbek, sőt agresszívabbak is. A dokumentum azt állítja, a digitális játékosok jellemzői pontosan megegyeznek a való élet sztereotípiáival a fekete és fehér labdarúgókkal kapcsolatban.

Fennáll a veszélye annak, hogy a népszerű játék megerősíti a gyerekeket abban, hogy a fekete és fehér sportolók képességei a bőrszínük miatt különbözik egymástól, és ez tovább növelheti a rasszizmust Nagy-Britanniában és az egész világon

– írják a szerzők.

Ez lett a szaúdi igazolás következménye: lerontották Cristiano Ronaldo értékeit a FIFA-ban

Lejárt, és nem hosszabbították meg az Electronic Arts és a FIFA közötti licencszerződést, emiatt véget ért a világ egyik leghíresebb videójáték-szériája, a FIFA. Egész pontosan a FIFA 23 az utolsó, amely ezen a néven jelent meg, a jövőben már EA Sports FC-ként kell keresni a futballszimulátort. Az EA minden játékában rangsorolta a világ futballistáit, és már hosszú évek óta Lionel Messi és Cristiano Ronaldo volt a topjátékos. Most ez megváltozott.

Az EA Sports ezzel szemben azt állítja, nincs összefüggés a bőrtónus és a játékosok képességei között, a tanulmányról pedig azt írta a Daily Mail beszámolója alapján, hogy hiányos képet mutat a játékosok értékeiről.

A készítők mindössze 88 játékost elemeztek, pedig a FIFA 23-ban már 19 ezer labdarúgó szerepel. Bár elismerjük, hogy a sportban továbbra is létezik a megkülönböztetés, de nekünk kötelességünk ezzel szembeszállni

– közölte a cég.