Amint várható volt, azonnal akcióba lendült a Manchester City jogi csapata, miután az angol élvonalbeli labdarúgó-bajnokság, a Premier League hivatalos szervezete szponzori szerződések túlárazásával, továbbá a játékosok és az edzők fizetésének meghamisításával gyanúsította meg. A brit Mirror úgy tudja, a liga ügyvédei annyira túlbuzgók voltak, hogy a 115 vádpont közül több egyáltalán nem a pénzügyi fair play megsértésére vonatkozik – a manchesteri klub jogászai ezeket egyből ki is szúrták, és azóta már módosítani kellett őket. 

MANCHESTER, ENGLAND - FEBRUARY 12: Emiliano Martinez, goalkeeper of Aston Villa and Erling Haland of Manchester City are injured after clash of heads during the Premier League match between Manchester City and Aston Villa at Etihad Stadium on February 12, 2023 in Manchester, United Kingdom.
Fotó: Richard Sellers / Getty Images

A Mirror szakírója, Simon Mullock viszont úgy véli, a Citynél már hosszú ideje tudták, hogy előbb-utóbb bíróság elé ráncigálják az egyesületet, ezért a háttérben már megtörténtek a szükséges előkészületek, noha az időzítés még a vezetőséget is meglepte. Pep Guardiola együttese ugyanis szerdán a bajnoki cím szempontjából sorsdöntő mérkőzést vív a listavezető Arsenallal, és ha nyer, pontszámban beéri londoni riválisát, amely azonban egy meccsel kevesebbet játszott nála. 

Az észak-angliai egyletnél leginkább azt sérelmezik, hogy már a hivatalos közleményt megelőzően több médiumnak tudomása volt a PL szándékáról, ráadásul őket erről később nem is e-mailben, hanem telefonon értesítették – a Premier League ezeket az állításokat visszautasította. 

Arról korábban a Világgazdaság is beszámolt, hogy a perben a Manchester City védelmét ezúttal is a 66 éves Lord Pannick látja el, akinek az óradíja ötezer font (2,17 millió forint) körül mozog, egyheti munkáért átlagosan négyszázezer fontot (173,29 millió forint) kap.

Az oxfordi diplomával rendelkező Pannick szolgáltatásait harmadszor veszik igénybe, 2020-ban az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA), majd egy évre rá a Premier League ellen is ő képviselte – sikeresen – a klubot. Neki köszönhetően úszta meg anno a City „mindössze” 10 millió eurós (mai árfolyamon 3,81 milliárd forint) bírsággal, amiért nem működött együtt az UEFA-val a vizsgálat során. 

MANCHESTER, ENGLAND - FEBRUARY 12: Manchester City manager Pep Guardiola before the Premier League match between Manchester City and Aston Villa at Etihad Stadium on February 12, 2023 in Manchester, United Kingdom.
Fotó: Getty Images

A több mint 300 milliárd dolláros vagyonnal rendelkező egyesült arab emírségekbeli Manszur bin Zayed Al-Najan által tulajdonolt focicsapaton kívül az Egyesült Királyság egykori, bukott miniszterelnöke, Boris Johnson védelmét is Lord Pannick látja el, sőt 2016-ban a szintén dollármilliárdos volt katari államfőt, Hamad bin Jassim bin Jaber Al Tánit is ő képviselte, de a néhai II. Erzsébet brit királynő, a szaúdi kormány, valamint a meleg katonák is hozzá fordultak segítségért. 

A The Guardian kiszúrta, hogy hét évvel ezelőtt Pannick el sem ment egy kétnapos tárgyalásra, mégis kiszámlázott érte 407 250 fontot (176,43 millió forint), majd kolléganője, Monica Carss-Frisk – aki vele ellentétben megjelent – hozzácsapott a cechhez újabb 228 150-et (98,84 millió forint).

Csak összehasonlításképpen, a Manchester City legjobban kereső játékosa, a belga középpályás, Kevin De Bruyne 400 ezer fontot tesz zsebre hetente, ezt az összeget a sztárügyvéd tehát akár kevesebb mint 48 óra alatt is megkeresheti... 

A Guardian arra is emlékeztet, hogy a rekordot továbbra is a Chelsea volt orosz tulajdonosát, Roman Abramovicsot védő Lord Sumption tartja, aki 10 hónapon keresztül napi 40 ezer fontért (17,33 millió forint) végezte a munkáját, majd végül nyolcmillió fontos (3,47 milliárd forint) végszámlát nyújtott be.

 

A Manchester City 10 legjobban kereső futballistája