Okosan tárgyalj – csak ezt kérte Mészáros Lőrinc, a Telekom Veszprém Handball Team Zrt. tulajdonosa, mielőtt Csík Zoltán vezérigazgató rendelkezésére bocsátotta azt az összeget, amiből a magyar kézilabdaklub le tudta igazolni a lengyel Kielcétől a világ egyik legjobb játékosát, Nedim Remilit, amit a sportágban sokan már most az év üzletének tartanak.

Telekom Veszprém, Remili
Nedim Remili három és fél évre írt alá, a lengyel Kielcétől érkezett Veszprémbe
Fotó: Telekom Veszprém / Peka Roland

Az olimpiai bajnok, vb-aranyérmes francia jobbátlövőre szüksége volt a Veszprémnek, mert az egyiptomi Yahia Omar decemberben keresztszalag-szakadást szenvedett. A 27 éves Remili szerződtetésére azért nyílt esély, mert csapata súlyos anyagi nehézségekkel küzd, alig tudja fizetni a sztárjait, miután elveszítette főszponzorát, a költségvetés 30 százalékát biztosító Browar Van Purt sörfőzdét.

A 3 és fél évre aláíró Remili bemutatása előtt Csík Zoltán külön köszönetet mondott a tulajdonosnak, Mészáros Lőrincnek és a tulajdonosi jogokat gyakorló társaságnak, a Duna Aszfalt Zrt.-nek, hogy ebben a bonyolult gazdasági helyzetben rendkívüli anyagi áldozatot hoztak a veszprémi kézilabda sikeréért.
Csík Zoltán a Sport TV Kézivezérlés Extra műsorában (lent a teljes adás megtekinthető) azt mondta, „ő fogja a pénztárcát”, ő dönt a kiadásokról. Amikor felvetődött Remili leigazolásának lehetősége – amire értelemszerűen nem volt fedezet a költségvetésben –, elment Mészáros Lőrinchez, és közölte: balkezes klasszis nélkül nem tudják elérni az idénybeli céljaikat.

Tudom, hogy sok embernek nem tetszett, amiért megköszöntem a tulajdonosnak és a tulajdonosi jogokat gyakorló cégnek, de ez egy nagyon fontos dolog volt a részükről

– szögezte le a vezérigazgató, aki Stockholmból, a világbajnokság helyszínéről tiszta ruha nélkül utazott Kielcébe, hogy napokig tárgyaljon a lengyelekkel Remilről. Csík Zoltán arról is beszélt, jól ismerik egymást Mészáros Lőrinccel, sokáig volt – a szavaival élve – „cégközeli ember a holdingban, ami az ő tulajdona”, és amikor felvázolta a számokat, az üzletember csak annyit mondott: „Okosan tárgyalj.”

A kézilabdában a labdarúgástól eltérően többnyire nem ismertek az átigazolási összegek, rekordnak a mai napig a francia Nikola Karabatic-féle szerződést tartják, 2015-ben a PSG 2 millió eurót fizethetett a Barcelonának a játékjogáért.

Remili esetén is üzleti titokra hivatkoznak a felek, Csík Zoltán a felső limitet ugyanakkor elárulta: 1,2 millió euró.

Lengyelországban is 1 millió eurós pletykák terjedtek a sportportálokon, míg a Kielce elnöke, Bertus Servaas azt mondta, talán egy év múlva elárulja a vételárat.

(Címlapkép: MTI/Koszticsák Szilárd)