Nem kapott különleges engedélyt Novak Djokovics, így a világ legjobb férfi teniszezője nem vehet részt az ötödik Grand Slam-tornának is hívott Indian Wells-i versenyen, mert nem hajlandó beoltani magát a koronavírus ellen.

Djokovics
Novak Djokovics Ausztráliában nyert, Indian Wellsben nem lesz rá lehetősége.
Fotó: AFP

A 35 éves szerb klasszisnak nem először gyűlik meg a baja a hatóságokkal az oltatlansága miatt: tavaly kitoloncolták Ausztráliából, ám az enyhülő szigor miatt idén visszatérhetett, és meg is nyerte a melbourne-i tornát. Várhatóan májustól az Egyesült Államokban sem lesz kötelező vakcinatípustól függően egy vagy két oltás, azaz Djokovics valószínűleg augusztus végén már pályára léphet az év negyedik Grand Slamén, a US Openen. Az úgynevezett „Sunshine Double”, azaz Indian Wells és Miami viszont kimarad, pedig a végső győztesnek mindkét helyszínen 1,3 millió dollár jár, és a 22-szeres Grand Slam-bajnok egyértelmű favorit lett volna.

Djokovics korábban többször is azt mondta, nem tartja magát oltásellenesnek, csupán szeretné fenntartani a jogot arra, hogy eldönthesse, milyen anyagot vigyenek be a szervezetébe, és ez fontosabb a közjónál.

A legfrissebb ügyben Rick Scott és Marco Rubio floridai szenátorok egyenesen Joe Bidenhez fordultak segítségért: levelükben arra kérték az elnököt, hogy tegyen kivételt Djokoviccsal, aki már nem jelent egészségügyi veszélyt az amerikai népre, jelenlétével viszont sokat lendíthetne a versenyek színvonalán, illetve a helyi vállalkozásokon is.

A szervezők hétfőn azt ugyan nem közölték, hogy született-e elnöki döntés Djokovics kérelméről, ám mivel a szerb visszalépett az Indian Wells-i versenytől, az biztos, hogy nem kapott engedélyt az amerikai utazásra.