Bár egyelőre bizonytalan, hogy lesz-e bojkott, vagy sem az orosz versenyzők miatt – és akár az egész esemény elmaradhat –  a 2024-es párizsi olimpia szervezői máris gőzerővel toborozni kezdték az önkénteseket. A hirdetések szerint 45 ezer segítőt várnak, akik között örülnének, ha minél több, de legalább háromezer mozgáskorlátozott, vagy másmilyen szempontból hátrányos helyzetű ember is lenne. 

Paris,,France,,August,8.,2022:,Summer,Olympic,Game,Paris,2024
Fotó: Shutterstock

A szervezők ugyanis ezzel is a játékok mottóját szeretnék hangsúlyozni, azaz az olimpia mindenkié, vagyis bárki részt vehet rajta segítőként. Ezt emelte ki a hátrányos helyzetűekért felelős francia miniszter is. Geneviéve Darrieussecq szerint ezek az emberek önbizalomhiánnyal küzdenek az ilyen jelentkezéseknél, úgy gondolják, hogy állapotuk miatt őket biztosan elutasítják. 

Mi most épp az ellenkezőjét mondjuk, nemcsak, hogy szeretnénk, ha jelentkeznének, hanem szükségünk is van rájuk. Mindenkit szeretettel várunk sorainkba

– mondta a miniszter az ABC News szerint. 

Az érdeklődők május 3-ig adhatják le jelentkezésüket, ehhez a következő feltételeknek kell megfelelniük: legalább 18 évet be kellett tölteniük, beszélniük kell franciául és angolul és minimum tíz napot vállalniuk kell az olimpián és vagy a paralimpián, ahol különböző feladatokat kell teljesíteniük. 

A bojkottal kapcsolatosan egyébként elhangzott, hogy a jelentkező nemzetiségét nem nézik, azaz orosz és fehérorosz önkéntesek is ott lehetnek az olimpián, ha a szükséges beutazási papírokkal rendelkeznek.