Kedden elrajtolt az idei Cheltenham Festival, amelyre naponta 68 ezer embert várnak – írja az ír Business Plan. A portál kiemeli, a világ egyik legnagyobb lóversenyén a négy nap alatt 28 futamra lehet fogadni, a várható nyeremények összege meghaladja az egymilliárd fontot (442,79 milliárd forint). Az angol városba csak úgy özönlenek a népek, tavaly több mint 280 ezren látogattak el a viadalra, amely az évtizedek során amolyan kötelező társadalmi esemény lett a jómódú britek körében. 

Cheltenham Festival 2023: Day One
A cheltenhami lóverseny 274 millió fonttal, több mint 120 milliárd forinttal élénkíti a helyi gazdaságot.
Fotó: Michael Steele

A mintegy 120 ezer fős Cheltenham lakossága ilyenkor megtriplázódik, hiszen sokan a helyi pubokban, fogadóirodákban követik az eseményt, amelyet a koronavírus-járvány ellenére is megtartottak az elmúlt években. 

A manchesteri székhelyű The Sportsman készített egy listát, hogy mi várható a rendezvényen. A négy nap alatt:

  • 220 ezer pint Guinnesst (ír fekete sör), 
  • 125 ezer pint lágert,
  • 45 ezer adag meleg ételt,
  • 34 ezer liter teát, kávét,
  • 30 ezer üveg bort,
  • 25 ezer hamburgert, hot-dogot,
  • és 18 ezer üveg pezsgőt adnak el. 

Az ételek elkészítéséhez a 350 séf kilenc tonna burgonyát, öt-öt tonna lazacot és sajtot használ fel. A szakácsok munkáját 3800, felszolgálókból és kisegítőszemélyzetből álló csapat segíti. 

A Daily Mail már meg is találta a világ legdrágább Guinnessét, amelyet pintenként (1 pint=0,57 liter) 20 fontért, azaz mintegy kilencezer forintért mérnek három exkluzív helyszínen. A Club Black Velvet névre keresztelt ital azonban csak 50 százalékban tartalmazza a híres ír stoutot, miután angol habzóborral vegyítették. A sima söröknek is megkérik az árát, hét font (3100 forint) alatt ugyanis nemigen kapni egy rendes pintet. A gazdagoknak mindenesetre ez aprópénz, hiszen közülük több százan helikopterrel közlekednek az esemény alatt.   

A Cheltenham Festival napi összdíjazása meghaladja az egymillió fontot (442,18 millió forint), 625 ezer fonttal (276,36 millió forint) pedig az lesz gazdagabb, aki megnyeri a fő attrakciónak számító, 22 darab akadállyal ellátott futamot, a Cheltenham Gold Cupot.

A verseny 274 millió fonttal, több mint 120 milliárd forinttal élénkíti a helyi gazdaságot. 

Megreformálják a lóversenyeket

Az új vizsgálati protokollt a magyar minta alapján már több országban átvették.