Nagyon előrehaladott állapotban vannak azok a tárgyalások, amelyek a Kincsem Nemzeti Lóverseny és Lovas Stratégiai Kft. (Kincsem Nemzeti Kft.) és a Szerencsejáték Zrt. között zajlanak arról, hogy a jövőben bármelyik online felületen vagy lottózóban fogadni lehessen a hazai és a nemzetközi futamokra – mondta a VG-nek Pécsi István, a kft. ügyvezető igazgatója. Abban bízik, hogy a következő szezonban már elérhető lesz a szolgáltatás; kiemelte: jelenleg a Kincsem plusz futamokra lehet csupán fogadni.

Fotó: Koncz György

Indul a szezon

A március 19-i hétvégén indul a hazai lóversenysport 195. szezonja, összesen 32 versenynappal. A koronavírus-járvány jelentősen megtépázta a hazai nézőszámokat, a Kincsem Nemzeti Kft. árbevétele a 2021-ben és 2020-ban is 400 millió forint körül alakult, ami a 2019-es árbevétel fele, erősítette meg a VG-nek Pécsi István. Az idei lóversenyszezonban a pandémia évét megelőző árbevételt tűzték ki célul, ami 2019-ben 794 millió forint körüli volt.

Az elmúlt két évben az alacsonyabb nézőszámot az is okozta, hogy részben zárt kapuk mögött zajlottak a versenyek, illetve csak védettségi igazolvánnyal voltak látogathatók a derbik. A pandémiát megelőzően egy-egy hétvégén jellemzően több mint ezren voltak kíváncsiak a lovakra és a zsokékra, valamint a népszerűek agárversenyekre is.

Az idei versenyszezon is nagyon biztonságos lesz a lovak számára, hiszen az Állatorvostudományi Egyetem (ATE) és a Kincsem Nemzeti Kft. 2021-ben együttműködési megállapodást kötött egymással 

– hangzott el a szezonnyitó sajtótájékoztatón.

Tízfős team felel az állatok egészségi állapotáért

Az állatok védelme a jelenkor egyik nagy kihívása, az új vizsgálati protokollt Magyarországon alkalmazzák elsőként Európában – mondta Sótonyi Péter, az ATE rektora. A versenyen induló állatokat a galopp előtti napon alapos vizsgálatnak vetik alá a sérülések minimálisra csökkentése miatt. A vizsgálatok Alagon, Inárcson és Felsőpakonyban, valamint a Kincsem Parkban zajlanak.

Fotó: Dombóvári Tamás

A programban egy tízfős állatorvosi team vesz részt, a program évente 5–10 millió forintból valósul meg – válaszolta a VG-nek Pécsi István.

2021-ben több mint 2500 ló mozgásszervi vizsgálatát végezte el, az állatok több mint 266 futamon indultak, súlyos sérülések nélkül. A korábbi években, amikor nem voltak verseny előtti vizsgálatok, jellemzően 3-4 súlyos lábsérülés is történt a lovin.

Ez egy win-win helyzet, mondta Pécsi István, aki szerint sokkal biztonságosabbak a versenyek a zsokék és a lovak számára is.

Az eredmények minket igazolnak, hiszen több hasonló kezdeményezés indult a magyar példa alapján más országokban is.

A lovassport még mindig népszerű Magyarországon, az elmúlt tíz év fejlesztéseivel kapcsolatban Pécsi István elmondta, Dunakeszin és Alagon több mint 350 bokszot, istállót újítottak fel közel 100 millió forintból, emellett pedig több mint kétmilliárdot fordítottak a Kincsem Park fejlesztésére is.