Megvan az első kínai FIDE-világbajnok: Ting Li-zsen óriási izgalmak után, rövidített játszmákban győzte le az orosz Jan Alekszandrovics Nyepomnyascsij nagymestert.

 

A párviadal szombaton még 7-7-re állt, az utolsó fél pontot a kínai sakkozó 90 lépésben nagy nehezen mentette meg. A mérkőzés közben a meccset kommentáló Polgár Judit többször is aggodalmát fejezte Ting játéka miatt a Twitteren.

Mivel ezzel eldöntetlen maradt a végső győzelem sorsa, a szabályok szerint vasárnap a szabályok szerint rapid partik következtek, amelyeken a játékosok gondolkodási ideje órák helyett 25 perc. Az első három mérkőzés döntetlennel zárult, a negyediket azonban Ting 68 lépés után megnyerte. A világbajnok pénzdíja 1,2 millió euró.

Ting Li-zsen az első kínai világbajnok. A világbajnoki cím utoljára 11 éve került Ázsiába, akkor az indiai hódította el, immár ötödször, és utoljára. Anandot követően a norvég Magnus Carlsen fél évtizede következett. Tavaly nem rendeztek világbajnoki párosmérkőzést, az idein pedig a címvédő nem vállalta a részvételt.