BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Balaton Park Circuit

A 650 lakóháza mellett most már világszínvonalú versenypályája is van Balatonfőkajárnak

A 4115 kilométer hosszú, 16 kanyart tartalmazó aszfaltcsík az M7-es autópályától néhány kilométerre, Budapesttől mindössze 85 kilométer távolságra helyezkedik el.

Hivatalosan megnyitották a Balaton Park elnevezésű versenypályát Balatonfőkajáron, ahol a Formula–1-en és a gyorsaságimotoros-világbajnokság futamain kívül bármilyen autó- és motorsporteseményt meg tudnak rendezni. 

Balaton Park Circuit
Fotó: Balaton Park Circuit

Ez a létesítmény a Nemzetközi Automobil-szövetség és a Nemzetközi Motorsportszövetség által előírt legmagasabb biztonsági követelményeknek megfelelően lett megépítve, ennek köszönhető az is, hogy gyakorlatilag bármilyen versenynek otthont tud adni. Folyamatban van egy négycsillagos, 145 szobás szálloda építése is, ez hamarosan elkészül, az ottani helyiségekből pedig a pályára nyílik közvetlen kilátás

– mondta Balaton Park Circuit nyitó sajtótájékoztatóján Gianpaolo Matteucci, a versenypálya igazgatótanácsának tagja. Hozzátette, a reményeik szerint a térség turizmusának új lökést ad majd a pálya, ami jelentős szerepet játszik a munkahelyteremtésben is.

Gulácsi Ferenc tervező üzenetében úgy fogalmazott, valódi csapatmunka volt az aszfaltcsík kialakítása, a folyamatban pedig igyekeztek a versenyzők fejével gondolkodni. A sajtótájékoztatón részt vett Giancarlo Fisichella háromszoros Formula–1-es futamgyőztes autóversenyző, aki elsőként ment végig az aszfaltcsíkon egy utcai Ferrarival. Az ötvenéves egykori versenyző elmondta, megtiszteltetés volt számára, hogy ő próbálhatta ki elsőként a Balaton Park versenypályát, majd ismertette a pálya fontosabb tudnivalóit versenyzői szempontból:

A célegyenes végén jó lehetőség kínálkozik az előzésre, a hátsó egyenesben pedig érzésem szerint versenyautóval 250-260 kilométer per órás, Forma–1-es autóval pedig akár 300 kilométer per órás sebességet is el lehet érni.

Dancsó Adrienn, a Balaton Park Circuit motorsport részlegének operációs vezetője ismertette, hogy 40 ezer négyzetméternyi paddockterület áll a rendelkezésükre, a bokszutcában 48 garázs található, és a legújabb, MyLapsX2 elnevezésű versenyirányítási rendszert használják. Arról is beszélt, hogy az F1-hez, valamint a MotoGP-futamok megrendezéséhez további előírásoknak kell még megfelelniük, de a Forma–1-et nem akarják elhozni a Hungaroringről, mert az a versenysorozat oda tartozik. 

Forró Zsolt, Balatonfőkajár polgármestere kiemelte: a térség felkészült, hogy nagyobb sporteseményeket fogadjon, a Balaton Park Circuit megépülése pedig nagy lökést ad az idegenforgalomnak.

Ez a pálya ide fogja vonzani az autó- és motorsportot kedvelő turistákat, és felteszi a két sportág világtérképére Balatonfőkajárt. Mindezek mellett a szállásadóink további vendégeket fogadhatnak majd, a helyi lakosoknak pedig munkalehetőséget is kínál a létesítmény

– jegyezte meg a polgármester.

A Veszprém vármegyei község 650 lakóházának nagy többsége új vagy felújított, lakóinak száma meghaladja az 1500-at, de a nyári szezonban nagyjából ugyanennyi ember tölti itt a szabadságát. 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.