Szymon Marciniak lengyel labdarúgó-játékvezető, aki a Manchester City–Inter Milan Bajnokok Ligája-döntőben fújja majd a sípot, botrányba keveredett, miután részt vett egy szélsőjobboldali rendezvényen Lengyelországban. Marciniak elnézést kért a történtekért, így az UEFA nem vette el tőle a meccset.

Argentina v France - Final - FIFA World Cup Qatar 2022FBL-WC-2022-MATCH64-ARG-FRASzymon Marciniak Polish referee during the final match between Argentina vs France at the Qatar World Cup at Estadio Lusail in Doha city in Qatar. (Photo: William Volcov) (Photo by William Volcov / BRAZIL PHOTO PRESS / Brazil Photo Press via AFP)
Fotó: AFP

Marciniak, aki tavaly decemberben az Argentína–Franciaország világbajnoki döntőt is vezette, május 29-én vett részt az Everest üzleti konferencián. 

Az eseményt egy lengyel szélsőjobboldali politikus, Slawomir Mentzen szervezte. Mentzen 2019-ben megalapította a Kiállunk a zsidók, a melegek, az abortusz, az adózás és az ellen nevű mozgalmat. Ezt követően 2021-ben előállítottak egy White IPA Matters nevű sört, amellyel a Black Lives Matter mozgalmat gúnyolták 

írta meg a Politico.

Az, hogy a világhírű játékvezető részt vett, illetve felszólalt az Everest üzleti konferencián, a Never Again nevű antirasszista szervezetnek tűnt fel. Az esetről a The Guardian is beszámolt.

Európa-liga: inzultálták a döntő játékvezetőjét és családját Ferihegyen – videó

A labdarúgó-Európa-liga budapesti döntőjének játékvezetőjét csütörtök este a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren inzultálták a feldühödött olasz szurkolók, Anthony Taylort a rendőri beavatkozás védte meg a súlyosabb támadástól.

Az európai labdarúgást irányító testület, az UEFA pénteken adott ki egy közleményt, amelyben kijelentették, hogy a szervezet teljes egészében elutasítja a konferenciához tartozó csoportokat, illetve kivizsgálják Marciniak részvételét az eseményen. Hozzátették, hogy Marciniak elnézést kért az ügy miatt, illetve jelezte, hogy nem volt tisztában a konferencia jellegével.

Súlyosan félrevezettek, és nem voltam tisztában azzal, hogy ez az esemény miről szól és kik szervezik

– írta a nyilatkozatban Marciniak.

Az UEFA jelezte, hogy Marciniak továbbra is vezetheti a Bajnokok Ligája döntőjét.