A Barcelona és a Real Madrid nem használhatja többé az El Clásico elnevezést – írja a 90min a madridi székhelyű sportportál, a Relevo értesüléseire hivatkozva. A cikk szerint a Spanyol Szabadalmi és Védjegyhivatal (OEPM) azután döntött így, hogy a Real és a Barca egyaránt kérelmet nyújtott be a két klub rivalizálását szimbolizáló, magyarul klasszikust jelentő szó levédésére. A határozat értelmében mostantól mindkét egyesületnek tartózkodnia kell az El Clásico használatától, és azonnal el kell távolítania az összes promóciós anyagról. A május végi ítélet ellen egy hónapjuk van fellebbezni a feleknek. 

FC Barcelona v Real Madrid CF: Semi Final Second Leg - Copa Del ReySPORT-SOCCER-FC-BARCELONA-TEAL-MADRID/REPORTAlejandro Balde and Rodrygo Goes are playing during the match between FC Barcelona and Real Madrid CF, corresponding to the second leg of the Copa del Rey Semi-Finals, being played at the Spotify Camp Nou Stadium in Barcelona, on April 5th, 2023. (Photo by Joan Valls/Urbanandsport /NurPhoto) (Photo by Urbanandsport / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
A Real Madridtól búcsúzó Karim Benzema (fehérben) rengeteg El Clasicón lépett pályára.
Fotó: AFP

Miért nem használhatják az El Clásico elnevezést a csapatok?

Az OEPM kiemelte, a spanyol labdarúgó-bajnokság legfelsőbb osztálya (Primera División), hivatalosan – a fő szponzor bank nevéből adódóan – a LaLiga Santander, már birtokolja az ElClásico márkajelzést, és hiába lenne amúgy is – helyesen – külön írva, a hasonlóság megkérdőjelezhetetlen.

A szervezet úgy gondolja, fennáll a veszélye annak, hogy az elnevezés láttán az emberek a liga védjegyére asszociálnak, és nem tudják megkülönböztetni egymástól a két trade markot.

Érdekesség, hogy a katalánok a nyelvi sajátosságaik miatt egyébként is inkább az „El Clássic”-ot részesítik előnyben. 

Miért hívják El Clásicónak a Barcelona és a Real Madrid egymás elleni mérkőzését?  

Eredetileg csak a bajnokikat illették így, ám az idő múlásával az egyszerűség kedvéért – valamint a nem elhanyagolható marketingérdekek miatt – kiterjesztették a két focicsapat egyéb meccseire is. Sőt, manapság bármilyen sportágban találkozik egymással a két klub, az összecsapásukat El Clásicónak hívják.  

A feljegyzések alapján az első nem hivatalos Klasszikust több mint 120 éve, 1902. május 13-án játszották a XIII. Alfonz spanyol király tiszteletére megrendezett torna elődöntőjében, a Copa de la Coronaciónban. Hiába nyert akkor a Barca 3–1-re, a trófeát nem sikerült elhódítania, miután a fináléban 2–1-re kikapott a Bizcayától. A tornának az eredetileg lovaspályának tervezett madridi Hipódromo de la Castellana adott otthont. 

A pénzügyi El Clásico

Mintegy hatvan esztendővel később, 1959. február 15-én a Santiago Bernabéu stadionban a történelem során először a televíziók kamerái előtt feszült egymásnak a két rivális. A hatalmas érdeklődés miatt megteltek azok a vendéglátóhelyek, amelyek rendelkeztek tévével. Az egyik katalóniai kávézó például 8 ezer székkel várta a vendégeit, de még a Barcelona sportközpontját is meg kellett nyitni azok előtt, akik érvényes jegyük ellenére nem jutottak el a fővárosba. Az „előadás” azonban eléggé unalmasra sikeredett, mindössze egy gól esett, azt pedig a Puskás Ferenccel felálló Real Madrid lőtte. Érdemes megjegyezni, hogy a Barcában is volt egy magyar Kubala László személyében.   

Milyen hatása lesz a két klubra, ha nem használhatja többé az El Clásicót?

A hírt megszellőztető Relevo szerint óriási, hiszen a Barcelonának és a Real Madridnak is hatalmas pénzeket hozott eddig ez a brand:

az El Clásicóval mindent el lehet adni világszerte, legyen szó marketing- vagy médiajogokról.

Ráadásul nem csak tárgyakon, de különböző rendezvényeken is visszaköszön az elnevezés, nem beszélve a számtalan televíziós, rádiós és újságmegjelenésről. Egy megoldás maradt tehát: a két ősi riválisnak össze kell fognia, ha továbbra is használni szeretnék az El Clásicót.