Nyáron sem fognak unatkozni Barcelonában, és most nem a turisztikai szektorra gondolunk, hanem a labdarúgóklubra, amely tavaly óta nem csupán a jövője felélésével, de pénzügyi trükkökkel is próbálkozik nemcsak talpon maradni, hanem fenntartani a sportsikerekhez kapcsolódó folyamatokat.

Warrington, cheshire UK - february 25 2023: FC Barcelona logo on smartphone.
A Barca TV-nek hetei maradtak csupán.
Fotó: Shutterstock

A klub továbbra sincs kint a vízből, ennek a legutóbbi jele a Barca TV megszüntetése. Majd negyedszázados működés után zárják be a házi tévécsatornát, és kerül utcára több mint 120 alkalmazott.

A programot kiszervezve a Telefónica üzemeltette, de bőven akadtak vele gondok, mert például az idényben többször sztrájkolt az állomány, 

és sikertelennek bizonyultak az „áramvonalasító” törekvések is. Így mivel évente 13 euróba került a tévézés, és esély sem mutatkozott arra, hogy a veszteségességét átfordítsák nyereségességbe, a klub inkább úgy döntött, hogy június 30-i hatállyal bezárja a boltot. 

Tudniillik az idei nyáron is elő kéne kerítenie úgy 200 millió eurót (75 milliárd forintot), hogy a legfontosabb csapata, a férfi felnőttkeret játékosainak szerződéshosszabbításait, illetve átigazolásait regisztrálni tudja a ligánál, magyarul mindenki játszhasson.

Nem hanem projekt

Ez már tavaly sem ment egyszerűen. Akkor azzal próbáltak úrrá lenni a pénzhiányon, hogy 

a Sixth Street befektetési alapnak két részletben eladták a hazai közvetítési jogokból a következő negyedszázadban befolyó összeg 25 százalékát 527,5 millió euróért (195,7 milliárd forintért). 

Ezáltal hirtelen sok pénzhez jutott a klub, amit nyomban bele is forgatott a csapatba – igazolt vagy féltucatnyi klasszist a világ minden tájáról –, ugyanakkor a vásárló sem jár rosszul, mert a jogok mai értékeiből, illetve a vonatkozó díjak növekedési üteméből következtetve a nagyjából félmilliárd eurós befektetése dupláját szerezheti vissza.

Ám még több pénzre van szüksége a Barcelonának, mert közben a stadionját is felújítja, ami drága mulatság. Erre húsz partnertől 1,5 milliárd euró (557 milliárd forint) értékben szereztek forrást, amit Eduard Romeu alelnök úgy magyarázott, hogy ez nem hitel, hanem projekt, és a nagyobb, szebb, hatékonyabb stadion által kitermelendő profitból fizetik vissza. A hivatalos tervek szerint a modernizált aréna a jegyek és bérletek, VIP-csomagok, a múzeum, a civil események és a szponzoráció révén évi 374 millió eurót (138,8 milliárd forintot) hoz majd be, azaz simán kezelhető a felvett nem hitel törlesztése – már persze ha az átigazolásokat és fizetéseket ésszel intézik.

Ki volt Franco kedvence?

A férficsapatnál sok a túlfizetett, adott esetben kölcsönbe el is küldött játékos, akinek a piaci értéke alacsony, azaz kevés transzferdíj kérhető értük, ha valaki érdeklődne irántuk. Illetve az is előfordult, hogy a klub megegyezett a potenciális vevővel, csak a játékos nem akarta elhagyni a napfényes Katalóniát, és mivel élt a szerződése, nem volt mit tenni.

FC Barcelona v Atletico de Madrid - LaLiga Santander
SPORT-SOCCER-FC-BARCELONA-ATLETICO-DE-MADRID
Frenkie de Jong during the match between FC Barcelona and Club Atletico de Madrid, corresponding to the week 30 of the Liga Santander, played at the Spotify Camp Nou Stadium, in Barcelona, on 23th April 2023. (Photo by Joan Valls/Urbanandsport /NurPhoto) (Photo by Urbanandsport / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Frankie de Jong alapember az idei bajnokjelölt csapatban, ám tavaly simán eladták volna.
Fotó: AFP

Ha viszont nem szerez a klub még 200 millió eurót valahonnan, akár külső forrásból, akár játékoseladásból vagy a fizetések megtakarításából, akkor az idén is fenyeget a veszély, hogy nem tudja regisztrálni a jelenlegi keretében szereplő tehetséges és máris alapembernek számító fiatalok szerződéshosszabbítását sem, a transzferekről nem is szólva.

Ehhez jön, hogy nyáron távozik a csapatkapitány Sergio Busquets, valamint a sportigazgató Mateu Alemany, noha utóbbinak 2024-ig élt a szerződése, de az angol középcsapat, az Aston Villa nagyobb fizetést ajánlott, mint a Barca, 

ez pedig ugyancsak jelzi: nincs rend a katalán klubnál. Ráadásul eljárás folyik az egykori játékvezetői bizottsági alelnöknek folyósított pénzek ügyében. 

Ebbe az ügybe a legnagyobb rivális Real Madrid is beszállt, mondván, itt simán a bírók megvásárlásáról van szó, mire a Barcelona válaszolt, hogy évtizedeken át a fővárosiak számítottak a rendszer kegyeltjének – úgyhogy azóta kölcsönös videótámadásokban versenyeznek azon, hogy a másikat tüntessék fel Franco-tábornok egykori kedvencének.

A sporteredmények jönnek

Mindeközben a pályán kifejezetten biztató a helyzet, mert a férficsapat 2019 óta az első bajnoki címét nyerheti meg, a női pedig zsinórban negyedszer lett bajnok és sorozatban harmadszor jutott be a Bajnokok Ligája döntőjébe.

Csak az a fránya pénz ne lenne – illetve lenne belőle sokkal több…