Mérföldkőnek számító megegyezésre jutott a Nemzetközi Kosárlabda-szövetség (FIBA) és az európai csúcsligának számító Euroliga. A FIBA tájékoztatása szerint az eddig szembenálló két szervezet a 2023/2024-es szezonban összehangolja a klubok és a válogatottak versenynaptárát. A nemzeti csapatok mérkőzései így ezentúl nem ütköznek az Euroligában és az Eurokupában érdekelt csapatok programjával, így az ezekben szereplő játékosok a válogatottak rendelkezésére állhatnak idény közben is.

Köln 20220905 Kosárlabda 2022 férfiak férfi Európa bajnokság EB Magyarország Franciaország Fotó Árvai Károly Nemzeti Sport Hanga Ádám
Hanga Ádám a 2022-es férfi kosárlabda-Európa bajnokságon.
Fotó: Árvai Károly / Mediaworks

Az Euroliga-címvédő Real Madridtól nemrég távozott magyar kosaras, Hanga Ádám többször is euroligás klubkötelezettségei miatt nem állhatott a válogatott rendelkezésére vb- és Eb-selejtezőkön.

A kontinentális elitklubok versengése 1958-ban indult a FIBA égisze alatt, majd 2000-ben létrejött a megreformált Euroliga, illetve a másodosztályának tekintett Eurokupa, és ez a csoport kivált a FIBA-ból. 

Először fektetett be Katar az amerikai sportba – rögtön Washingtonban

A tengerentúli major ligák az NFL kivételével megnyitották az utat a befektetési alapok előtt, de csak kisebbségi tulajdonrészt szerezhetnek. Ám a Qatar Investment Authority nevű alapnak így is megérte a beszállás, hiszen Washington sportcsapatainak résztulajdonosaként felbecsülhetetlen értékű kapcsolatokhoz juthat, és amúgy is temérdek pénzt szándékozik befektetni az Államokban, reményei szerint javítva Katar hírén a nagyvilágban.

A világszervezet Európa Kupa néven fogta össze a megmaradt klubokat, létezett egy ideig Szuproliga és Eurochallenge Kupa is, míg 2016-ban életre hívta a Bajnokok Ligáját. Jelenleg a „szakadár” Euroleague Basketball szervezi az Euroligát és az Eurokupát, míg a FIBA a BL-t és az Európa Kupát. Az egyesületeket megosztotta a szervezetek rivalizálása, a FIBA az Európa-bajnokságról való kizárással is fenyegette azokat a tagszövetségeket, amelyek a vetélytárshoz neveznek be klubokat, de ez a viszály most rendeződni látszik.

A 18 csapatos Euroliga mára az NBA-hez hasonló zárt liga, amely független az egyes országok nemzeti bajnokságától 

– azaz nem a bajnokokat vonultatja fel –, a résztvevők többéves licenceket kapnak és jól jövedelmező szerződésekkel ösztönzik őket a bentmaradásra.