Sportgazdaság

Kizárták az ukrán vívónőt, mert nem fogott kezet orosz ellenfelével

Hiába nyert a páston Olha Harlan, a kézfogás visszautasítása miatt nem folytathatja a versenyt – de riválisa sem.

Miután a páston 15:7-re legyőzte orosz ellenfelét, Anna Szmirnovát az ukrán Olha Harlan a női kardozók 64-es tábláján, kezet fogni már nem volt hajlandó ellenfelével, amiért drága árat fizetett. Az ukrán versenyzőt ugyanis győzelme ellenére kizárták a milánói vívó-világbajnokság mezőnyéből, a kézfogás elmulasztásával ugyanis szabályt sértett.

Harlan részéről már a pástra lépés is meglepetés volt, ugyanis az ukrán sportolók eddig bojkottálták azokat a versenyeket, ahol a mezőnyben oroszok is voltak, hogy így tiltakozzanak a hazájukat ért támadás ellen – olvasható a Nemzeti Sport összefoglalójában.

Ukrainian fencer Olga Kharlan becomes prototype for Barbie doll
Fotó: Ovsyannikova Yulia / Northfoto

Harlan az asszó végén a szabályok szerinti kézfogás helyett csak a kardját tartotta ki, hasonlóan a koronavírus-járvány idején megszokott gyakorlathoz. Szmirnova azonban rendes kézfogást akart, így bekötve a páston maradt, ami miatt a következő asszót is másik pástra kellett költöztetni.

Miközben az orosz a páston várt, a Nemzetközi Vívószövetség (FIE) vezetői kupaktanácsot tartottak – előbb a pástok mellett, majd a kulisszák mögött. A döntés végül az lett, hogy a négyszeres világbajnok ukránt fekete lappal kizárták a versenyről. Azonban 

mivel a meccset ő nyerte meg, orosz ellenfele sem jutott tovább, így a következő körben a vele összesorsolt bolgár Joana Ilieva vívás nélkül jutott az újabb fordulóba.

A párizsi olimpiához közeledve alighanem több hasonló esetre számíthatunk a közeljövő sportversenyein, noha az orosz és fehérorosz versenyzők a jelenlegi állás szerint csupán semleges színekben állhatnak rajthoz.

 

ukrán vívónő verseny kard
Kapcsolódó cikkek