Idén az első adandó alkalommal elbukott a Bajnokok Ligájában (BL) a Ferencváros, ami nyilván sötétebbre festi a pénzügyi helyzetét is, noha a legutóbbi beszámoló még rózsásnak tűnt.

A ghánai Owusu januárban 1 millió euróért érkezett – nyilván többre számítottak tőle is.
Fotó: Török Attila

A május végén közzétett jelentés szerint 1,324 milliárd forintos nyereséggel zárta a 2022-es pénzügyi esztendőt a FTC Labdarúgó Zrt.: ehhez nagyban hozzájárultak a nemzetközi sikerek, amelyek az elmúlt években szokványossá váltak – ezt jelzi, hogy a még a világbajnokságra is adott játékost a klub, sőt, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetségtől 197 107 dollárnyi (66,5 millió forint) kompenzációt is kapott az azóta már eladott tunéziai légiósa, Aissa Laidouni után.

Fél évtizedes fellendülés

A Fradi modern kori sikerkorszaka 2019-től (volt) számítandó, azóta jöttek a nemzetközi eredmények: egy BL- és három Európa-liga (El)-csoportkörös szereplés, plusz a bravúr, az idén tavaszi El-playoffkör.

Márciusban a Football Benchmark labdarúgó-piackutató intézet még példálózott is a Fradival mint olyan csapattal, amely mérsékelt erejű bajnokságból indulva képes észrevehető európai eredményre, ezáltal pedig megkeresi a költségvetése jelentős részét – a Ferencváros működési bevételeit 25-30 millió eurósra (9,5-11,4 milliárd forint) becsülték.

A 2019-es és 2021-es El-csoportkör 1,4-1,5 milliárd forintot hozott, a 2020-as BL-szereplés 7 milliárdot. 

Szomorú Fradi-játékosokkal és csalódott drukkerekkel volt tele a Groupama Aréna.
Fotó: Szabó Miklós

A legutóbbi, 2022–2023-as évadban ismét az El-ben szerepelt a csapat, de kiemelkedően jól, ugye, hiszen a tavaszt is megérte, ami 3,6 milliárd forintnyi bevételt jelent – ez pedig még nem is szerepelt az idén májusban közzétett pénzügyi beszámolóban, hiszen a pénzdíj beérkezése miatt később elkönyvelendő tétel, úgyhogy a mostani szakmai sokkot sem jövőre, hanem majd csak 2025-ben követi a pénzügyi, legalábbis a jelentések szintjén. 

Csercseszovot azonnal kirúgták

A felsorolt közelmúltbeli eredmények nyomán ezúttal is a csoportkörbe jutás volt a cél, sőt, az orosz vezetőedző, Sztanyiszlav Csercseszov korábban már a BL nyolcaddöntőjéről álmodozott – ehhez képest tegnap este óta munkanélküli. Helyét az eddigi másodedzője, Máté Csaba vette át ideiglenesen.

A teljes európai kvalifikációs rendszert tekintve ugyanis olyan hamar, a legelső fordulóban esett ki a Fradi a félamatőr, feröeri KÍ ellen, hogy ezzel nemcsak az első számú BL-ről, hanem még a második El-ről is lemarad, és átkerül a harmadik számú sorozatba, a Konferencia-ligába (Kl) – a Debrecen, a Kecskemét és a Zalaegerszeg mellé. 

Ráadásul itt is meg kellene nyernie három párharcot, hogy a csoportkörbe jusson, és már az első sem tűnik könnyűnek, a Shamrock Rovers legalábbis aligha gyengébb, mint a KÍ. 

A Transfermarkt értékbecslő szakhonlap szerint az írek keretének összértéke 3,93 millió euró (1,5 milliárd forint), a feröerieké 2,68 millió euró (1 milliárd forint), amelyek persze sehol sincsenek a Fradi 53,4 millió eurójához (20,2 milliárd forintjához) képest, 

ám ez csak még inkább jelzi, mekkora blama volt a tegnapi.

A Konferencia-ligában lehet tovább próbálkozni

Az egyetlen jó hír, hogy némi aprópénz azért kereshető a Konferencia-ligában is.

Ugyan az Európai Labdarúgó-szövetség a mostani, 2023–2024-es szezonra még nem hirdette ki a pénzdíjait, de a legutóbbi, 2022–2023-as évad számaiból azért kiindulhatunk. Akkor a BL-csoportkörbe jutás 15,64 millió eurót (5,9 milliárd forintot) ért – idén pedig nyilván még többet hozott volna –, ugyanakkor a Konferencia-ligában a teljes sorozat megnyeréséért is csak a harmadát, 5 millió eurót (1,9 milliárd forintot) utaltak ki.

Idén tavasszal az angol West Ham nyerte meg a Konferencia-ligát, aztán a csapatkapitány, Declan Rice tovább is állt 100 millió fontért cserébe.
Fotó: AFP

Mivel a Fradi a tegnapi katasztrófa nyomán a Kl második selejtezőkörétől próbálkozhat tovább Európában, a tavalyi összegek alapján annyi bizonyosnak tűnik, hogy legalább 350 ezer eurónyi (132,4 millió forintnyi) bánatpénzre számíthat, 

ha pedig sikerülne eljutnia a Konferencia-liga csoportköréig, akkor kapna legalább 2,9 millió eurót (1,1 milliárd forintot).

Mindez pedig a 2025 tavaszán érkező pénzügyi jelentésben látszik majd.