A tárgyalások zajlanak a Forma–1-es Magyar Nagydíj jövőjét illetően, és elképzelhető, hogy a mostani versenyhétvége során már a szerződéshosszabbításról is lesz lehetőség beszámolni – mondta Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár a Hungaroringen rendezett hétfői sajtótájékoztatón. 

Magyar Nagydíj - Fejlesztés a HungaroringenMogyoród, 2023. április 4.Felújítási munkálatok a mogyoródi Hungaroringen 2023. április 4-én. A kormány támogatja a mogyoródi Hungaroring tervezett fejlesztési munkálatainak megvalósulását, és az előzetes tervek szerint a 2026-os Forma-1-es Magyar Nagydíjat már a teljesen megújult létesítményben rendezik.MTI/Illyés Tibor
Fotó: Illyés Tibor / MTI

Az államtitkár emlékeztetett rá, hogy a kormány döntése értelmében 

a Hungaroring Sport Zrt. tulajdonosi joggyakorlója az államtitkársághoz tartozó Nemzeti Sportügynökség (NSÜ) lett, 

a sportért felelős államtitkárság számára pedig kiemelten fontos feladat biztosítani mindent a zökkenőmentes működéshez. „Bízunk abban, hogy a hétvégi Magyar Nagydíjon már a szerződés meghosszabbításáról tudunk majd beszámolni. Ennek a céldátuma 2032, akár egy további ötéves opcióval, de az elsődleges feltétel ennek a megvalósulásához a korábban bejelentett fejlesztések határidőre történő végrehajtása” – fogalmazott Schmidt Ádám. 

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a Forma–1-ben a Hungaroringé a második leghosszabb aktív sorozat a megrendezett futamok szempontjából, de az esemény túlmutat egy sportrendezvényen, mivel turisztikai jelentősége is van. 

Az idei évben 40 százalékkal magasabb az előfoglalások száma, ezeknek több mint a 40 százaléka négy-, 10-12 százaléka pedig ötcsillagos szállodába szól

 – mondta Schmidt Ádám, hozzátéve, hogy a vasárnapi futam napjára több mint 100 ezer jegy már elővételben elkelt. 

Gyulay Zsolt, a Hungaroring Sport Zrt. elnök-vezérigazgatója úgy fogalmazott, a verseny előkészítési folyamata rendkívüli volt, mert nemcsak magának a futamnak a megrendezésével kellett foglalkozniuk, hanem a szerződéshosszabbításról szóló és több hónapja tartó tárgyalások végére is pont kerülhet a mostani, 38. Magyar Nagydíjon. „A pályán elkezdődtek a felújítási munkálatok, a közművek a jövő év elejére teljes egészében megújulnak, de a bejárat korszerűsítése is zajlik már, ami jól jelzi, hogy a Hungaroring 38 év után megújul” – jelentette ki a sportvezető. 

Hungaroring: ennyiért juthatunk ki idén a busás hasznot hozó Magyar Nagydíjra

A Formula–1-es versenyhétvége minden évben óriási nézőközönséget vonz a magyar fővárosba, tavaly a négy nap alatt mintegy 300 ezren látogattak ki a mogyoródi pályára, az pedig már egy ideje köztudott, hogy július 23-án, a végső, vasárnapi futamon ezúttal is telt ház lesz. 

Gyulay kiemelte, hogy gyakorlatilag minden jegy elkelt a hétvégére, így telt házra és bevételi csúcsra számítanak. A 2026-os futamra a főépületnek és a célegyenesben elhelyezkedő főlelátónak meg kell újulnia, ugyanakkor nehéz lesz úgy építkezni, hogy a 2024-es és a 2025-ös verseny is gond nélkül lebonyolítható legyen – közölte az elnök-vezérigazgató, hozzátéve, hogy ezek miatt hosszabb és nehezebb volt a hosszabbításról szóló tárgyalássorozat. „Valószínű, hogy a jövőben csak hat európai futam marad majd a Forma–1-es versenynaptárban, ebbe a Hungaroring szeretne beletartozni” – jelentette ki Gyulay Zsolt, aki szerint akár lezárulhatnak a hosszabbításra vonatkozó tárgyalások a mostani hétvégén.