Aki követi az angol első osztály mérkőzéseit, annak azonnal feltűnhetett, hogy a játékvezetők megihletődtek a katari világbajnokságból. A Howard Webb által vezetett Professional Game Match Officials Limited (a játékvezetők szakmai szervezete) úgy döntött, hogy 

az idei szezontól sokkal szigorúbban kezelik majd az időhúzást a meccseken. Amennyiben egy játékos szándékosan, játékon kívül húzza az időt, azt a játékvezetők kötelezően beleszámítják a félidő végi hosszabbításba, így nem feltétlenül éri meg bedobásoknál, vagy a kapusoknak őrizgetni a labdát.

Fotó: PAUL ELLIS / AFP

Emellett kettős szankció is előfordulhat az időhúzásnál, ugyanis a bírók sokkal könnyebben mutatják fel innentől a sárga lapot, ha egy játékos nem hozza elég gyorsan játékba a labdát. Arra ugyan nincs szabvány, hogy például egy bedobást milyen gyorsan kell elvégezni, de az időhúzás miatti sárgák már az első két fordulóban is gyakran megvillantak.

Emellett Webb azt is kijelentette, hogy el kell választani a szenvedélyt a megengedhetetlen viselkedéstől a pályán, vagyis a játékvezetők sokkal érzékenyebbek lettek a reklamáló játékosokra és edzőkre. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a reklamálás is könnyen sárgát érhet a pályán, már példa is volt az első meccseken arra, hogy a bíró szankcionálta a heves érzelemkitöréseket.

Az új, szigorú szabályok összességében látványos eredményt hoztak az angol bajnokságba. 

Az idei kiírás első két fordulójában majdnem 100 sárga lapot mutattak fel a bírók, illetve 6 piros lapot. 

A 6 kiállításból 4 alkalommal második sárga okozta a játékosok vesztét. A tavalyi, 2022–2023-as idény első két fordulójában ehhez képest 75 alkalommal villant a sárga és mindössze 1 játékost küldtek idő előtt zuhanyozni a bírók.

Látható, hogy az új bírói irányvonal több sárga lapot jelent a játékosoknak, amiket sokszor időhúzásért, vagy reklamálásért kapnak. A problémát viszont az jelenti, amikor egy időhúzásért szankcionált játékos a meccs későbbi részében elkövet egy kisebb szabálytalanságot, amiért villanhat a második sárga, a csapat pedig kénytelen emberhátrányban folytatni a meccset. Előnyös-e, ha a túlcsorduló szenvedély, vagy egy hosszabb bedobás végül kiállítással végződik?

Fotó: DARREN STAPLES / AFP

A VAR nem képes megoldani a sárga lapok problémáját

A videóbíró segítségét a játékvezetők 4 esetben vehetik igénybe:

  • egy gól megítélésénél,
  • büntetőgyanús szituációban,
  • ha a bíró rossz játékost szankcionál, vagy
  • közvetlen piros lapos szabálytalanságnál.

Ez azt jelenti, hogy a VAR nem használható a sárga lapok felülvizsgálatára 

– összegezte a VAR szabályait az Athletic.

Az új, szigorúbb szabályok mellett tehát a játékvezetők gyakran szórhatják a sárga lapokat az időhúzó, vagy reklamáló játékosokra, akik utána mehetnek is az öltözőbe a következő kisebb szabálytalanság esetén.

Erre jó példa a második forduló utolsó mérkőzése, a Crystal Palace–Arsenal összecsapás, ahol Takehiro Tomiyasu, agy Ágyúsok japán védője pontosan ennek lett az áldozata.

Fotó: OLI SCARFF / AFP

Tomiyasu az Arsenal 1-0-s vezetésénél a második félidő elején egy bedobást 8 másodperc alatt végzett el, amiért David Coote játékvezető felmutatta neki a sárga lapot időhúzásért. Ehhez hozzátartozik, hogy eredetileg az Arsenal másik játékosa, Kai Havertz állt oda elvégezni a bedobást, aki hosszabb gondolkodás után adta át a lehetőséget a japánnak.

Néhány perccel később Tomiyasu mellett a földre bukott a Crystal Palace támadója, Jordan Ayew. Cook ekkor második sárgával leküldte a japánt a pályáról, viszont a szituáció azóta is számos kérdést vetett fel. Egyrészt Tomiyasu és Ayew találkozójánál egyáltalán nem biztos, hogy történt szabálytalanság, így pedig még problémásabbá válik, hogy az Arsenalnak egy időhúzás és egy kérdéses szituáció miatt kellett emberhátrányban lejátszani a mérkőzés harmadát.

Tomiyasu kiállításánál a bíró még a VAR segítségét sem kérhette, mivel a sárga lapot a videóbíró nem vizsgálhatja. Ez a példa tökéletesen jelzi, hogy az új játékvezetői irányvonal mekkora mértékben írhatja át az idei szezon menetét a későbbiekben.

Szinte érthetetlen, hogy a közvetlen piros lapokat a VAR vizsgálhatja, azonban a második sárgás kiállításokat már nem. Pedig ez utóbbi is ugyanakkora befolyással van a meccs további menetére, viszont sárga lapot sokkal könnyebben adhatnak a játékvezetők. Ez a zavar még fájóbbá válik, ha belegondolunk, hogy a sárga lapokkal sokszor még lágyszívűbbek is lehetnek a bírók, hiszen játékvezetője válogatja, hogy egy-egy szituációt csak figyelmeztetéssel, vagy lappal büntet-e.

Egyértelmű, hogy a mostani szabályok mellett az idei PL-szezon nem szól majd másról, mint a sorozatos kiállításokról, illetve az ötödik sárga lap miatt eltiltott játékosokról. Howard Webbnek és a bírók szervezetének mindenképpen újra kell gondolniuk ezt az irányvonalat, különben a folyamatos szankciókkal megfojtják a meccseket, ami se a csapatoknak, se a rajongóknak nem fog kedvezni.