Szombat reggel 7 órakor 78 futó vágott neki a klasszikus, 42,195 kilométeres távnak, amelyet a Budapest belvárosában (Andrássy út–Erzsébet tér–Akadémia–Lánchíd–Alagút–Attila út–Várkert bazár–Lánchíd–Andrássy út) kialakított 10 kilométeres körön kellett teljesíteni a mezőnynek.

Fotó: Derencsényi István

A versenyt kifejezetten visszafogott tempóban kezdték a futók, és közel 15 kilométeren keresztül nem is sokat változott a helyzet. A magyar csúcstartó Szabó Nóra 13 kilométeren át a legjobbak csoportjában halad, sőt, az első rövid körben az élen is futott.

A verseny a 15 kilométer után kezdett megélénkülni, az élen ritmust váltottak a legjobbak, s a 20. kilométer végére már csak kevesebb mint húszan voltak az élbolyban. A folytatásban a négyfős etióp különítmény diktálta a tempót, folyamatosan gyorsultak és „szalámizták le” a bolyt, amelyben 30 km-nél rajtuk kívül már csak két kenyai, egy-egy marokkói és izraeli futó maradt. 

Fotó: Derencsényi István

A hetedik öt kilométert aztán egészen elképesztő tempóban, 16.09 perc alatt teljesítették, amivel mindenki mást, köztük az idei év legjobb idejével rendelkező kenyai Rosemary Wanjirut is leszakították.

Az etióp különversenyben a négyből előbb csak hárman maradtak, majd az utolsó körben, Pestről Budára haladva a Lánchídon Shankule honfitársait is maga mögött hagyta és az utolsó kilométereket magányosan futva 2:24:23 órával diadalmaskodott, tíz másodperccel megelőzve a tavaly Eugene-ben győztes Gebreslasét.

Az út mellett az idő előrehaladtával egyre több néző gyűlt össze és az atléták szinte a pálya minden pontjában óriási biztatásban részesültek, a célnál pedig nagy tömeg fogadta Shankuléékat és lehetett tanúja annak, hogy a teljes etióp sikert a marokkói Fatima Ezzahra Gardadi meghiúsította, miután kiváló erőbeosztással futva beért a harmadik helyre.

SZABÓ Nóra
Fotó: Derencsényi István

Szabó Nóra 30 kilométernél még a középmezőnyben volt, onnan viszont folyamatosan előzte meg az előtte futókat és végül 2:33:28 órás eredménnyel a 24. helyre ért fel. Kovács-Garami Katalin végig a saját tempójában futott, s a célba az 57. helyen ért be.


   Eredmények:
   női maraton, világbajnok:
   -------------------------
  Amane Beriso Shankule (Etiópia) 2:24:23 óra
2. Gotytom Gebreslase (Etióp) 2:24:34
3. Fatima Ezzahra Gardadi (Marokkó) 2:25:17
...24. Szabó Nóra 2:33:28
... Kovács-Garami Katalin 2:44:02