Derekasan helytállt, és döntetlent ért el a csütörtöki idegenben játszott Európa Konferencia Liga- (EKF) selejtezőn a Debrecen labdarúgócsapata Bécsben a magasabban jegyzett Rapid Wien ellen. A másik meglepetést azonban az osztrák gárda szurkolótábora mutatta fel, mégpedig olyan módon, amely megmelengette sok magyar drukker szívét.

Fotó: Üllői Százhuszonkilenc

Az esetről az Üllői Százhuszonkilenc számolt be, és sokat elmond, hogy ez nem a Debrecen, hanem a Ferencváros szurkolóinak népszerű portálja.

A Rapid szurkolóinak koreográfiáján nem a saját címer jelent meg, illetve annak csak a fele, és a másik felét a Ferencváros címerével egészítették ki, bár az ellenfél nem a Fradi volt, hanem egy másik magyar csapat.

A megfejtés: a 124 éves osztrák csapat és szurkolói hagyományosan baráti kapcsolatot tartanak fenn az ugyanazon évben alapított Ferencvárosi TC-vel. A két klubnak még a színei is azonosak. A csütörtöki koreográfia nem az első, és minden bizonnyal nem is az utolsó jele a barátkozásnak.

Az apropót nem csak a hagyományos tisztelet kínálta: amikor a Rapid Wien–Debrecen párharc megkezdődött, már a végéhez közeledett a Ferencváros idegenben kezdett párharca a máltai Hamrun Spartans ellen, ugyancsak az EKF-ben, amit a magyar bajnok 6-1-re nyert, és így kiváló továbbjutási esélyekkel várja a budapesti visszavágót.

Barátkozás ide vagy oda, a Debrecen ellen a bécsiek nyerni szerettek volna a hazai pályán, ez azonban annak ellenére nem sikerült, hogy jelentős a különbség a két csapat játékosainak összesített piaci értékében, az osztrák gárda javára. Ez a Transfermarkt szerint a Rapid Wiennél 23,73 millió eurót kóstál, a Debrecen 8,88 milliónál tart. Jöhet a debreceni visszavágó.

Mindkét ellenfél fölé nőtt, közép-európai topcsapattá a Fradi: rekord 49,2 millió euróra taksálják. Ellenfele, a Hamrun Spartan alig 5 millió eurót ér, de a nemzetközi dimenzióban ezek az összehasonlítások nem bírnak abszolút érvénnyel. A feröeri KÍ Klaksvík, amely éppen a magyar bajnok Ferencvárost ejtette ki a Bajnokok Ligája selejtezőjéből – majd a svéd bajnokot is –, csapatértékben alig felét tudja felmutatni a Hamrunénak.