Hat évvel ezelőtt Neymar Jr. átigazolása a Paris Saint-Germainbe elinflálta az egész labdarúgást. A brazil 222 millió eurós vételára egy új korszakot nyitott, a csapatoknak ezután már sokkal jobban a zsebükbe kellett nyúlniuk egy-egy új játékosért. Ugyanabban az évben, 2017-ben az angol futballban is rekordot dönöttek, hiszen a Premier League- (PL) együttesek ekkor költötték el a legtöbb pénzt a nyári hónapokban. Érdekesség, hogy az új PL-csúcs ismét akkor jön össze, amikor Neymar megint klubot vált.

Manchester City's Argentinian striker Sergio Aguero lifts the Premier league trophy after their 3-2 victory over Queens Park Rangers in the English Premier League football match between Manchester City and Queens Park Rangers at The Etihad stadium in Manchester, north-west England on May 13, 2012. Manchester City won the game 3-2 to secure their first title since 1968. This is the first time that the Premier league title has been decided on goal-difference, Manchester City and Manchester United both finishing on 89 points. AFP PHOTO/PAUL ELLISRESTRICTED TO EDITORIAL USE. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or 'live' services. Online in-match use limited to 45 images, no video emulation. No use in betting, games or single club/league/player publications. (Photo by PAUL ELLIS / AFP)
Fotó: Paul Ellis / AFP

Az angol élvonal húsz gárdája 2023 nyarán eddig 1,91 milliárd fontot (nagyjából 2,22 milliárd euró) költött el új játékosokra. Ez 34 százalékkal több, mint a 2017-es pénzszórás volt. 

Ha a januári téli igazolási ablakot is beleszámoljuk, akkor a PL-klubok 2,8 milliárd fontért, azaz 3,26 milliárd euróért ütöttek nyélbe transzfereket – írta meg a The Athletic.

Ilyen mértékű költekezést soha egyetlen focibajnokság sem ért el, ami azt jelenti, hogy az angol első osztály egyre jobban eltávolodik az európai ligáktól. Az idei nyárnak ráadásul még nincs is vége. 

A jelenlegi átigazolási szezonban minden héten nagy összegek cseréltek gazdát, várhatóan a mostani rekord is nőni fog. Az ablak zárásáig még 17 nap van hátra, szinte beláthatatlan, hogy a költekezés meddig tud még duzzadni.

A PL-ben egy 10 milliós transzfer már aprópénznek számít, de már a 80 millió fontos horvát védő, Josko Gvardiol Manchester Citybe igazolására sem kapta fel senki a fejét.

Hatalmas fizetés, mérhetetlen luxus és előjogok: ezt kapja Neymar a szaúdiaktól

Neymar karrierje során már másodszor hoz paradigmaváltást a labdarúgás világába. 2017-ben egymaga sodorta inflációba az egész futballt, 2023-ban pedig végérvényesen szélesre tárta az ajtót Európa és Szaúd-Arábia között. Bár a 31 éves brazil párizsi karrierje nem sikerült olyan fényesre, mint sokan várták, még így is lett volna néhány éve, hogy bebizonyítsa, hogy valóban az a sztár, akinek már 17 évesen kikiáltották. Ennek ellenére Neymar úgy döntött, hogy a Saudi Pro League-be teszi át a székhelyét.

A Premier League erejét az is jól mutatja, hogy még a kisebb csapatok is rengeteg pénzt költenek. Az angol legfelsőbb osztályban a húszból mindössze hat olyan együttes van, amelyik kevesebbet költött 50 millió fontnál ez elmúlt hónapokban Ezek:

  • Crystal Palace, 
  • Everton, 
  • Fulham, 
  • Luton Town, 
  • Nottingham Forest és 
  • Sheffield United.
 

A Premier League-csapatok a mostani nyáron 33 labdarúgó játékjogát vásárolták meg legalább 20 millió fontos áron. Moises Caicedóért adták a legtöbbet, a Chelsea 115 millió fontot perkált le a Brightonnak. Ezt követi az Arsenal, amely 105 millió fontot fizetett Declan Rice-ért a West Hamnek. Csak összehasonlításképpen, a spanyol La Ligában Jude Bellingham költözött a legdrágábban Dortmundból Madridba, a Real 86 millió fontot tett le az asztalra a fiatal középpályásért.

(FILES) Ecuador's midfielder Moises Caicedo attends a press conference at the Qatar National Convention Center (QNCC) in Doha on November 19, 2022 on the eve of the Qatar 2022 World Cup football match between Qatar and Ecuador. Chelsea have agreed a British record transfer fee of Ł115 million ($146 million, 133 million euros) for Brighton and Hove Albion midfielder Moises Caicedo, according to media reports on Monday, August 14. (Photo by KARIM JAAFAR / AFP)
Fotó: Karim Jaafar / AFP

Az angolok dominanciáját az átigazolási szezonban az is támogatja, hogy világszerte a Premier League közvetítési jogaiból folyik be a legtöbb pénz. Azt még nem tudni, hogy a PL-klubok mekkora részt kapnak belőle az idén, de a hírek szerint 

a Manchester City címvédőként 180 millió fontot tehet zsebre, szemben a 2021–2022 idény után kapott 153 millió fonttal. Becslések szerint összesen 2,9 milliárd fontot oszthatnak szét a húsz élvonalbeli egyesület között.

A britek visszaesése 2025-ben jöhet el, amikor is újratárgyalják a hazai közvetítési jogokat. Ha a mostaninál kedvezőtlenebb feltételek születnek, az akár visszább is foghatja a költekezést.