A labdarúgás után a tenisz világába is nagy dobással érkezne meg Szaúd-Arábia – itt ugyan játékosokat nem tud vásárolni, de versenyt igen, méghozzá a sportolók között terjedő pletykák szerint az év végi női világbajnokságot nézték ki maguknak a dúsgazdag ország döntéshozói.

A WTA Finals – amelyen Babos Tímea magyar tenisztörténelmet írt, párosban háromszor is magasba emelhette a trófeát – 2018 után költözött át Szingapúrból Sencsenbe. Bár a szingapúri szervezésről mindenki szuperlatívuszokban beszélt, a kínaiak verhetetlenek voltak a licitálásban, a magasabb jogdíj mellett azt is vállalták, hogy a 7 millió dolláros pénzdíjat megduplázzák.

Az eddigi egyetlen sencseni WTA-világbajnokságot az ausztrál Ashleigh Barty nyerte meg.
Fotó: AFP

A 2019-es világbajnokságot aztán követte a Covid, így 2020-ban elmaradt a verseny, egy évvel később pedig ideiglenesen a mexikói Guadalajarába költözött a szigorú kínai járványkezelés miatt. Ekkor még a női tornák szervezéséért felelő WTA azt állította, hogy 2030-ig Sencsen ad majd otthon a Grand Slameket követő legfontosabb női eseménynek, ám aztán egy különös eset közbeszólt.

A történet onnan indul, hogy a párosban kétszeres Grand Slam-bajnok Peng Suaj kínai közösségi oldalán bejelentette, hogy az ország korábbi miniszterelnök-helyettese megerőszakolta őt.

A bejegyzést 30 percen belül eltávolították, a Weibo nevű oldalon hosszú órákon keresztül még a tenisz kulcsszóra sem lehetett keresni, Peng bejegyzéseire pedig azóta sem. 

A WTA megharagudott Kínára, aztán kénytelen volt békét kötni

A 37 éves teniszező eltűnt, barátai, játékostársai nem érték el egyik platformon sem, csupán a kínai propagandamédia mutatott be egy levelet, amelyet állítólag ő írt, és amelyben azt állítja, jól érzi magát, a szexuális zaklatással kapcsolatos vádjai pedig valótlanok. A sportág legnagyobb klasszisai sorban álltak ki Peng mellett, akivel később Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke videón lépett kapcsolatba. Azt mondta, biztonságban van a pekingi házában, sok időt tölt a családjával és a barátaival, és azt kérte, tartsák tiszteletben a magánéletét.

A WTA nem hátrált meg, közölte, hogy továbbra is aggódik Peng miatt, a NOB-elnökkel folytatott videóbeszélgetést nem tartja elegendőnek, hogy megbizonyosodjon arról, a játékos cenzúra és kényszer nélkül beszélt – a vb-t végül tavaly az Egyesült Államokban, Fort Worthben rendezték meg.

Bár azóta a WTA „kibékült” Kínával, arról továbbra sincs döntés, ki adhat otthont az idei vb-nek, pedig az október 30-i rajt igencsak közeli, ha azt nézzük, hogy egy ilyen eseményre fel kell készülni, hirdetni sem árt, és a teniszezőknek sem mindegy, hogyan készüljenek az utazással, melyik ország lesz a célpont.

A teniszezők nem kérnek Szaúd-Arábiából

A női játékosok körében mindenesetre nő a feszültség, és nem csupán a bizonytalanság miatt: sokat emlegetett opció, hogy Szaúd-Arábia venné át a vb-rendezés jogát, amit a teniszezők többségénél egyelőre igencsak elutasít.

Hatalmas fizetés, mérhetetlen luxus és előjogok: ezt kapja Neymar a szaúdiaktól

Neymar karrierje során már másodszor hoz paradigmaváltást a labdarúgás világába. 2017-ben egymaga sodorta inflációba az egész futballt, 2023-ban pedig végérvényesen szélesre tárta az ajtót Európa és Szaúd-Arábia között. Bár a 31 éves brazil párizsi karrierje nem sikerült olyan fényesre, mint azt sokan várták, még így is lett volna néhány éve, hogy bebizonyítsa, hogy valóban az a sztár, akinek már 17 évesen kikiáltották. Ennek ellenére Neymar úgy döntött, hogy a Saudi Pro League-be teszi át a székhelyét.

A WTA elnöke, Steve Simon nemrég járt is az országban, de egyelőre nem a világbajnokságról, hanem egy-egy kisebb tornával vagy bemutatómérkőzéssel kapcsolatos tervekről egyeztetett. A sportvezető hangsúlyozta, semmilyen döntést nem hoztak, nem is akarnak ilyet tenni a játékosok megkérdezése nélkül, és pontosan tisztában van a szaúdi helyszín ügyében felvetődő problémákkal.

Simon elismerte, a nők jogaival kapcsolatban nem megnyugtató a helyzet az országban, és azzal is egyetértett, hogy a leszbikus sportolók biztonsága is kényes kérdés, de azt állította, Szaúd-Arábia hatalmas lépéseket tett ezeken a területeken.

Jó példaként hozta fel Katart, amely szerinte rengeteget változtatott a labdarúgó-világbajnokság hatására.

A sportág legendája, az egyenjogúságért mindig harcoló amerikai Billie Jean King azt mondta, nem lehet változtatni ezeken a rossz berögződéseken, ha meg sem próbálják, és optimista a jövőt, a szaúdiak hozzáállását illetően, de ehhez az kell szerinte, hogy ők is tevékenyen részt vegyenek a munkában, támogassák a fejlődést, példát mutassanak.

A férfiak előrébb tartanak, a versenyeket szervező ATP már hivatalosan is felvette a kapcsolatot a szaúdi befektetési alappal, könnyen lehet, hogy az U21-es világbajnokságot már az ország rendezheti 2024-ben, miközben több európai tornának is szaúdi lehet a főszponzora.