Élesen bírálta az új német sportfinanszírozási rendszert Ingo Weiss, a Német Kosárlabda-szövetség elnöke, miután a férfi válogatott vasárnap megnyerte a világbajnokságot. A történelmi, első német vb-siker az elnök szerint azt bizonyítja, hogy a rendszer (PotAS) nem működik, hiszen ez alapján nem lett volna esélyük az éremszerzésre sem. A tavaly Eb-bronzérmes németek veretlenül nyerték a távol-keleti vb-t, menetelésük során Ausztrália, Szlovénia és az Egyesült Államok sem tudta megállítani őket, a fináléban pedig a szerbeknél bizonyultak jobbnak.

Fotó: AFP

Számomra abszurd, hogy létezik a PotAS. Egy intézmény, amely azt igazolná, hogy nincs potenciál a német kosárlabdában. Erre mi történik? A férfiak megnyerik a világbajnokságot, bronzérmesek az Eb-n, de a nők és a juniorok is szép sikereket értek el. Kiválóan teljesítünk, azonban a PotAS szerint nincs esélyünk. Ennek eredményeként 250 ezer eurót veszítettünk egy év évben, és ez fáj nekünk

– fogalmazott a kosárelnök.

A PotAS Németországban huszonhat sportágat vizsgál, elemez abból a szempontból, hogy nagy tornákon, versenyeken milyen esélyek mutatkoznak éremszerzésre, és a belügyminisztérium ez alapján oszt szét pénzeket.

A rendszerben a kosárlabda és az atlétika áll az utolsó helyen. Az atléták az augusztusi, budapesti világbajnokságról érem nélkül tértek haza.

 

Fotó: AFP

Robert Harting olimpiai bajnok diszkoszvető ugyancsak felemelte a hangját, szerinte sem lehet a sportot politikai adminisztrációval alakítani.

Ha most a kosarasokat a belügyminisztérium vagy hasonló politikai szint vendégül látja, akkor annak a PotAS halálának kell lennie

– jelentette ki a sportoló.

A japán elleni égés már sok volt: menesztették a német szövetségi kapitányt

A kosárlabdában történelmi sikert értek el, a focipályán hónapok óta gyengélkednek a németek. Ideiglenesen Rudi Völler veszi át a labdarúgó-válogatott irányítását.