Nem mindennapi történet látott napvilágot: az 1999-ben aranylabdás, 2002-ben világbajnok, 2015-ben visszavonult brazil világklasszis labdarúgó, Rivaldo megvásárolta a román bajnok Farul Constanta futballklub részvényeinek 10 százalékát. A tranzakció persze nem teljesen véletlen, miután az egyesület játékosa a dél-amerikai világklasszis fia, Rivaldinho, valamint a veje, Gustavo Nascimento da Costa is.

Farul Constanta TV 
Farul Constanta
Rivaldo, roman, football, soccer, club
A két legenda: Gheorghe Hagi (balra) és Rivaldo
Fotó: Farul Constanta TV / YouTube

A román Superliga 10. helyén álló Farul többségi tulajdonosa és edzője a korábbi 124-szeres román válogatott Gheorghe Hagi. A Farul 2021-ben fuzionált a Kárpátok Maradonája által 2009-ben alapított és vezetett, alapvetően utánpótlás-nevelésre szakosodott, kétszeres román bajnok Viitorul Constantával. Az egylet elnöke Hagival együtt a román labdarúgás úgynevezett aranygenerációjához tartozó Gheorghe Popescu, szakmai igazgatója pedig a Hagi jobbkezének számító, kolozsvári származású, pályafutását a helyi Universitatea csapatánál kezdő Jaskó Zoltán.

„Egy ideje követem a román labdarúgást, és elég jól ismerem a bajnokságot. Romániának mindig jó játékosai voltak, jó erőt képviselt a nemzetközi mezőnyben, főleg Gheorghe Hagi idejében. Meglepődtem néhány évvel ezelőtt, amikor megtudtam, hogy visszavonulását követően így bekapcsolódott: hihetetlennek találtam.” 

Nem hallottam még olyat, hogy egy ekkora focista a szenvedélyébe fektesse a vagyonát.

„Azt hiszem, az eredmények választ adnak minden kérdésre” – idézte Rivaldót a klub közleménye.

A brazil kiválóság hozzátette: a Farulnál megvalósított magánbefektetés, 

  • az edzőközpont, 
  • az eredményeket megalapozó futballakadémia, valamint 
  • az itt nevelkedett játékosok eredményei bírták rá arra, hogy Hagi mellé álljon.

Érdekesség, hogy a Farul játékoskeretének összértéke 19,9 millió euró (7,69 milliárd forint) a mértékadó Transfermarkt szakportál szerint, ezzel pedig a Ferencváros mögött a második legdrágább csapat lenne a magyar NB I.-ben. 

Rivaldo a brazil Santa Cruzban kezdte a pályafutását, majd 1996-ban szerződött a spanyol Deportivo La Corunához, rá egy évre pedig a Barcelonához. Játszott még az olasz AC Milannál, Görögországban, Üzbegisztánban és Angolában is, majd visszatért hazájába. A brazil nemzeti színeket 74 mérkőzésen képviselte, és a selecaóban 35 gólt szerzett.