Megosztottá vált a futballvilág a szaúdi befolyás növekedése következtében. Az egyik oldal elképzelhetetlennek tartja, hogy az idei nyáron tapasztalható változások komoly következményekkel járjanak, miközben mások már látják a nyugati foci válságát az Öböl menti országok miatt.

Fotó: Fayez Nureldine / AFP

Az államilag finanszírozott szaúdi csapatok ezen a nyáron 700 millió fontot költöttek európai játékosokra, és ez a szám még nőhet, hiszen az országban szeptember 11-ig tart az átigazolási időszak. 

Ez alatt az idő alatt még egy olyan nagy igazolás is összejöhet, mint a Liverpool sztárja, Mohamed Szalah, akiért a szaúdi klubok 150 millió fontot sem sajnálnának kifizetni.

Az idei nyári átigazolási időszakban kizárólag a Premier League csapatai költöttek többet, mint a szaúdiak. Igaz, az angolok jócskán felülmúltak mindenkit a kétmilliárd fontos teljes költekezésükkel.

Veszélyt jelent-e a rijádi terjeszkedés a Premier League-re?

Szaúd-Arábia egyértelműen sikeres volt az idei igazolási ablakban, és az is kiderült, hogy elég pénzzel bármit el lehet érni a fociban. A Sky News egy UEFA-összejövetelen készített interjút a Toulouse FC sportigazgatójával, Damien Comollival. A szakember korábban olyan angol kluboknál dolgozott, mint az Arsenal, a Liverpool vagy a Tottenham, így elég jól ismeri az angol labdarúgás helyzetét.

Fotó: Fayez Nureldine / AFP

Comolli szerint a szaúdi törekvések egyértelműen veszélyeztetik a Premier League hegemóniáját.

Akik ezt tagadják, azok vagy maguknak is hazudnak, vagy vakok

– mondta az igazgató. Hozzátette, hogy az idei nyár még csak a kezdet volt. Szaúd-Arábia komolyan gondolja, hogy futballnagyhatalommá válik, a következő szezonokban pedig egyre agresszívebbek és versenyképesebbek lesznek.

Hozzátette, hogy még mindig az angol, a spanyol és a német nagyklubok a legvonzóbbak a játékosok számára, de egyre kevesebben lesznek, akik ellen tudnak majd állni a szaúdi csábításnak. Minél több európai játékos igazol a Roshn Saudi League-be, az új generációra annál kevésbé mondhatják majd azt, hogy eladják magukat, így pedig egyre többen bólintanak majd rá a rekordfizetésekre és egyéb kiváltságokra.

Minden európai csapatnak kihívás a szaúdiak pénzügyi erőfölénye

– mondta Comolli.

A szaúdi terjeszkedés az európai csapatoknak is jó?

Eddig mindenki arról beszél, hogy a szaúdi pénzzel nehéz versenyezni az átigazolási piacon, de azt hozzá kell tenni, hogy amikor az al-Ittihad a tényleges piaci értéken felül ajánl egy játékosért, azt a pénzt megkapja egy európai klub, amely ezt követően visszaforgathatja új játékosokba.

Al-Hilal v Al-Nassr - Arab Club Champions Cup
Fotó: Stinger

Természetesen fontos különbség, hogy a szaúdi csapatok számára lényegtelen a pénz, miközben 

az európai csapatok vállalkozásként elsősorban profitot akarnak termelni. 

Így pedig hiába tesz szert egy angol klub plusz 10-20 millió fontra egy szaúdi igazolás után, abból a pénzből nem tud csak játékost vásárolni, mivel másra is költenie kell, illetve végül a tulajdonosoknak is örülniük kell.

Szaúdi őrület: egy szurkoló Rolexet ajándékozott Fabinhónak, amiért jól játszott a meccsen – videó

Látott már olyat, hogy egy focista a meccs végén elajándékozza a mezét? Na és olyat, hogy a meccs után egy szurkoló ad ajándékot a labdarúgónak? Még ez utóbbi eset sem lehet teljesen légből kapott elképzelés, de tegyük hozzá, hogy az ajándék egy teljesen új Rolex karóra. Európában ilyennel valószínűleg ritkán találkozni, de Szaúd-Arábiában ez teljesen normálisnak tűnik.

 

A fociláz csak ámítás?

Egyesek szerint, ami ezen a nyáron Szaúd-Arábiában a foci körül történt, az nem más, mint egy jól felépített marketingstratégia. Az országot más Öböl menti nemzetekkel egyetemben a nemzetközi közösség részéről számos kritika éri az emberi jogok sárba tiprása miatt. Ezek a vélemények arról szólnak, hogy 

Rijád igazából csak el akarja terelni a figyelmet a jogsértésekről, amit azzal ér el, hogy hatalmas összegeket fektet a sportba.

Fotó: AFP

A kérdés ezek után az, hogy milyen távon kell készülni a versenyre a szaúdiakkal? Ha az idei nyár csak egy egyszeri fellángolás volt, akkor az európai fociuralom nincs veszélyben, de ha a következő szezonokban egyre több pénzt szánnak az arab csapatok a játékosokra, akkor többek között az angol csapatok egy olyan versenyfutásban találják magukat, ahol hatalmas hátrányból indulhatnak.