Már a kisebbségi tulajdonrész-vásárlást is felvetette Sir Jim Ratcliffe, csak történjen már valami a Manchester United angol labdarúgóklub eladási folyamatában. A jelenlegi birtokos amerikai Glazer-család tavaly novemberben jelentette be a klub „stratégiai áttekintését”, ami alatt bármilyen tőkebevonás és a teljes eladás is érthető. Az Ineos petrolkémiai vállalat fontmilliárdos alapítója rögtön bejelentkezett, akárcsak a katari Dzsászim bin Hamad bin Halífa ál-Szání, ám mostanáig nem hoztak eredményt a tárgyalások. Ezen változtatna Ratcliffe gyakorlatilag már bárhogyan.

British INEOS Group chairman Sir Jim Ratcliffe looks on prior to the French L1 football match between OGC Nice (OGCN) and Paris Saint-Germain (PSG) at "Allianz Riviera" stadium in Nice, southern France, on October 18, 2019. (Photo by Valery HACHE / AFP)
A veterán fontmilliárdos Sir Jim Ratcliffe számos ötlettel állt már elő látható eredmény nélkül.
Fotó: AFP

A kiindulópont, hogy Ratcliffe és ál-Szání is teljes tulajdonlást szeretne, ám mivel az értesülések szerint valamivel 5 milliárd font (2,4 ezermilliárd forint) feletti ajánlatukkal nem volt elégedett a Glazer-família, nem született megegyezés. 

Miért nincs egyetértés a Glazer-családon belül?

Sőt, az újabb és újabb egyeztető körök mentén az is felvetődött, hogy Glazerék annyira nem is akarják eladni a klubot, inkább csak csendestársakat keresnek, mert habár eleinte 6 milliárd fontos elképzelt árról szóltak a jelentések, közép- és főleg hosszú távon szerintük a 10 milliárd fontos (4,5 ezermilliárd forintos) érték is elérhető. Ráadásul a hat résztulajdonos testvérből két fiú, 

Avram és a United elnökeként minden jelentősebb kiadást jóváhagyó Joel valamelyest még érdeklődik is a foci iránt, ezért ők pláne ódzkodnak az eladástól, így tehát nincs egyetértés a famíliában.

Mindezek okán hiába járt a csapat edzőközpontjában és a stadionjában, az Old Traffordon is Ratcliffe és ál-Szání küldöttsége is – Ratcliffe a saját embereit maga vezette –, hiába nézhettek bele a könyvekbe is, egyiküket sem jelölték ki preferált tárgyalópartnernek, azaz nagyjából ott tartunk, ahol majd’ egy éve.

Eközben a pályán nyújtott teljesítmény siralmas.

Mennyit fizet az Adidas?

A csapat az előző idényben hiába nyerte meg a csapat az angol Ligakupát, jutott döntőbe az FA-kupában és végzett a harmadik helyen a Premier League-ben, amely révén visszatérhetett a szakmailag és anyagilag is kiemelkedő Bajnokok Ligájába (BL), az új évadot pocsékul kezdte. Kedd este például a török Galatasaraytól kapott ki otthon a BL-ben, ami a legutóbbi 10 meccsből mára 6. vereséget jelentette. 

Ennek tetejébe a napokban is számtalan olyan videó készült a stadionban, hogy a tető alatt is eláztak a nézők, mert beázik a szerkezet, az edzőközpont is rég elaggott, szóval tetőtől talpig rendbe kéne szedni az egyesületet – amelyben viszont hatalmas a potenciál, hiszen nemcsak a legtöbbszörös angol bajnok, de még a mai rozzant állapotában is olyan szerződésekre képes, mint a német Adidasszal nemrég megkötött tízéves hosszabbítás 900 millió font (402,7 milliárd forint) összértékben, nem beszélve az elképesztő tévépénzekről.

Ezért sem sietnek Glazerék az eladással – Ratcliffe viszont annál inkább.

Miként alakulnának a tulajdoni hányadok?

A legújabb értesülések szerint a két hét múlva a 71-et betöltő mágnás felvetette az amerikaiaknak, hogy elsőre a tulajdon negyedét venné meg – ha a Glazerék által megálmodott 6 milliárd fontból indulunk ki, akkor ez a 25 százalékos csomag is belekerülne úgy másfél milliárd fontba (671 milliárd forintba). 

Ám ezzel az ötlettel sok a gond.

Manchester United fans stage a sit-in against club owners the Glazer family after the English Premier League football match between Manchester United and Nottingham Forest at Old Trafford in Manchester, northwest England, on August 26, 2023. (Photo by Darren Staples / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or 'live' services. Online in-match use limited to 120 images. An additional 40 images may be used in extra time. No video emulation. Social media in-match use limited to 120 images. An additional 40 images may be used in extra time. No use in betting publications, games or single club/league/player publications. /
Egyértelmű a szurkolói vélemény
Fotó: AFP

Az első, hogy Ratcliffe nem kerülne vezető pozícióba, abban feltehetőleg Glazerék maradnának – habár kérdés, pontosan miként alakulnának a tulajdoni hányadok, hiszen az amerikai család jelenleg 69 százalékot birtokol, a többit elaprózva sokan mások. 

Ha Glazerék bármilyen formában maradnának a klubnál, bizonyosan kiakasztaná a szurkolókat, akik napjainkban minden egyes mérkőzésen tüntetnek ellenük, 

az ellenszenv pedig változó intenzitással a 2005-ös hatalomátvételük óta igaz.

A második nagy kérdés, hogy Ratcliffe potenciális 25 százalékos részesedése új, azonnal elkölthető forrást jelentene-e a klubnak, azaz meg lehetne-e belőle javítani a beázó stadiontetőt például.

A harmadik, hogy ezen ügylettel az Ineos kinyitná-e az ajtót magának a teljes felvásárláshoz, ami az eredeti célja, vagy gyakorlatilag megrekedne a tőkeinjektáló pozíciójában. Utóbbi szerepre egyébként számos amerikai bank és hedge fund jelentkezett, de ugyanúgy nem jutottak semmire, mint a brit Ratcliffe és a sokkal kevésbé türelmes vagy rugalmas katari ál-Szání.

Úgyhogy a 18 éve a 800 millió fontos (357,9 milliárd forintos) vételár nagyját is hitelből kifizető, majd azt rögtön a klubra testáló Glazerék a Manchester United tulajdonosai továbbra is, akármit mondtak tíz hónappal ezelőtt és akármennyire áznak el a nézők a bűnrossz csapatot nézve.