Ki hallott már olyat, hogy egy beosztott önként vállalja, hogy a fizetése 97 százalékát csak a munkaszerződése lejárta után kezdik utalni neki?! Nos, a japán baseballozó, a fájós könyökű Otani Sohej pontosan ezzel az ötlettel állt elő, a vele tárgyaló Los Angeles Dodgers meg kapva kapott az alkalmon.

Otani Sohej világklasszis baseballjátékos – habár idén még pihentetnie kel a fájós könyökét.
Forrás: Los Angeles Dodgers

Először is érdemes tudni, hogy a 29 éves Otani napjaink talán egyetlen olyan klasszisa, aki nemcsak dobni, de ütni is világklasszis színvonalon tud, noha ezek teljesen eltérő képességeket igényelnek – ezért is ritka, hogy valaki ennyire jó legyen mindkettőben. Ő viszont az, habár idén nem fog dobni, mert a műtött könyökének még rendbe kell jönnie.

Ugyanakkor a sportág egyik nagyhatalmának számító Japán gyermeke, odahaza és Észak-Amerikában is tömegek rajonganak érte. 

A Los Angeles Dodgers ezért szakmai és gazdasági megközelítésből is okosnak találta megkörnyékezni, amikor 2023 végén lejárt a szerződése a szomszédos Los Angeles Angelsnél.

Kisvártatva a sporttörténelem legnagyobb szerződését kötötték meg: 700 millió dollárost – ez 240,5 milliárd forint.

Cristiano Ronaldo és Messi is lepipálva

Viszonyításképpen: eddig a nyolcszoros aranylabdás argentin labdarúgó, Lionel Messi volt az etalon, miután 673 millió dolláros (231,1 milliárd forint) szerződést kötött anno a spanyol Barcelonával, a portugál Cristiano Ronaldo meg becslések szerint 500 millió dollárost (171,7 milliárd forint) Szaúd-Arábiában az al-Nasszr csapatával.

Cristiano Ronaldo sem keres rosszul, de most bizonyos értelemben beelőzték.
Fotó: al-Nasszr

Baseballban pedig immár ez a sorrend:

  1. Otani Sohej (Los Angeles Dodgers): 700 millió dollár (240,5 milliárd forint),
  2. Mike Trout (Los Angeles Angels): 426,5 millió dollár (146,5 milliárd forint),
  3. Aaron Judge (New York Yankees): 360 millió dollár (123,6 milliárd forint),
  4. Manny Machado (San Diego Padres): 350 millió dollár (120,2 milliárd forint),
  5. Francisco Lindor (New York Mets): 341 millió dollár (117,1 milliárd forint).

A felsorolt szerződések időtartama változó, de egyik sportoló sem jár rosszul, főleg, ha az összfizetséget nézzük.

Otani esetében nem is az a legérdekesebb, hogy mennyit kap – hanem, hogy mikor.

Rajta spórolnak, másra költik

A Dodgersszel kötött megállapodása értelmében ugyanis hiába tart 2024-től 2034-ig a szerződése, 

az évi 70 milliójából csak kettőt-kettőt fog kézhez kapni, a maradék tízszer 68-at, azaz 680 milliót viszont csak a szerződése lejárta utáni évtizedben, 2034-től 2043-ig, ráadásul kamat nélkül.

Adja magát a kérdés, hogy ez mégis miért éri meg neki.

Nos, addig sem fog éhezni természetesen. 

Egyrészt már odahaza sem keresett rosszul, az Angelsnél pedig öt év alatt kapott 42 269 259 dollárt (körülbelül 14,5 milliárd forint). Ráadásul az egyéni szponzorszerződései a becslések szerint évente hoznak neki ugyanennyit: reklámarca a New Balance és Fanatics sportruházatgyártóknak, miközben a Topps játékkártyacég is szponzorálja, nem beszélve az otthoni támogatóiról. 

Másrészt a hasonló világklasszisokat a harminchoz közeledve már kevésbé a pénz hajtja, sokkal inkább a sportsikerek lehetősége – ezért is igazolt át az egyetlen bajnoki címét 22 éve nyerő Angelstől a hétszeres bajnok Dodgershöz, amely a New York Yankees mellett-mögött a teljes baseballvilág talán második legnépszerűbb klubja.

Önmagában is van tehát vonzereje a csapatnak, Otanival pláne, úgy meg végképp, hogy még pénzt is tudnak spórolni vele, amit elkölthetnek más klasszisra, növelve a győzelem esélyét 

– hamarosan meg is egyeztek honfitársával, Jamamoto Josinubouval is 325 millió dollárért (111,6 milliárd forint) cserébe.

Persze egy ilyen játékoskeret fenntartása azért jár negatívumokkal is.

Ha túl sokat költesz, fizess még!

Van ugyanis az észak-amerikai baseballbajnokságban, az MLB-ben egy luxusadórendszer: túl lehet lépni a limitet, csak akkor büntetést kell fizetni. 2024-ben ez a bérkeretmaximum csapatonként 237 millió dollár (81,4 milliárd forint) lesz, amit ha egy klub átlép, akkor a következő büntetéssel számolhat:

  • 20–40 millió túllépés után 12 százalékos luxusadó,
  • 40–60 millió túllépés után 42,5 százalékos luxusadó,
  • 60 millió túllépés felett 60 százalékos luxusadó.

Ráadásként a büntetés mértéke növekszik minden évben, amikor a csapat túlköltekezik. Tavaly a Dodgers éppenséggel 267,2 millió dollár (91,8 milliárd forint) luxusadót fizetett be, 2015-ben még többet, 297,9 millió dollárt (102,3 milliárd forint), a liga csúcsa pedig a New York Mets 366,2 millió dollárja (125,7 milliárd forint) tavalyról.

A fájós könyökét idén dobásokkal nem terhelő Otani trükkös szerződése révén viszont kevésbé megy majd túl a határon a Dodgers. Egy csapat bérkeretét ugyanis a játékosok egy évre vetített átlagfizetését összeadva számolják ki, és mivel Otani csak a szerződése lejárta után kapja a nagy pénzt, addig szinte gyakornokfizetésen lesz könyvelésileg.

Cserébe olyan kiváltságokat kap, hogy ha a sportigazgató vagy a tulajdonos személye megváltozna, abban az évben leléphetne, egyébként meg az összes alapszakasz- és rájátszásmeccsre kap ingyen VIP-páholyt, továbbá állandó tolmácsot, mert hiába övé a világ legnagyobb sportszerződése, angolul hat év alatt sem tanult meg rendesen.